Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bulgarii, despre retelele de gaze cu Romania: Importante pentru securitatea energetica a Europei

Bulgarii, despre retelele de gaze cu Romania: Importante pentru securitatea energetica a Europei


Ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov, a declarat, joi, ca interconectarea retelelor de gaze dintre Romania si Bulgaria reprezinta un element foarte important pentru securitatea energetica a Europei, pe axa nord-sud, in timp ce Bogdan Aurescu a pledat si pentru coridoul Romania-Bulgaria-Grecia.

"Sud-estul Europei este foarte dependent de aprovizionarea cu gaz din Rusia si ca urmare a apropierii de Ucraina aceasta problema este tot mai evidenta. Aceste state (din sud-estul Europei) au un potential imens de a-si diversifica sursele de gaz si crrearea unei piete energetice europene care sa asigure gaze pentru toti cetatenii UE este o sarcina care nu mai trebuie amanata. In acest sens, edificarea unor sisteme de interconectare intre Bulgaria si Romania reprezinta un element foarte important pentru arhitectura securitatii energetice a Europei, pe axa nord-sud", a declarat, joi, la Bucuresti, ministrul Afacerilor Externe din Bulgaria, Daniel Mitov.

"Cu siguranta veti fi de acord cu mine ca securitatea ne face mai puternici, nu doar cea energetica. Pentru noi este de o importanta prioritara sa se faca aceasta conectare cu Romania", a mai spus Mitov.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat ca a discutat cu omologul bulgar "cat de important este ca interconectorul de gaz dintre Romania si Bulgaria sa se finalizeze cat mai rapid, dar, in egala masura, am discutat si despre un alt proiect care este sustinut de catre cele doua state si anume coridorul vertical Romania-Bulgaria-Grecia".

Cei doi ministri au evocat, in cadrul discutiilor de la Bucuresti, "trendul ascendent" al schimburilor comerciale dintre cele doua tari (circa 3 miliarde de euro in 2014), Romania fiind al treilea partener economic al Bulgariei in UE.

Aurescu si Mitov au pregatit, totodata, urmatoarea sedinta comuna de guvern, care va avea loc in primavara la Craiova.

Discutiile au vizat si minoritatile din cele doua tari, Bogdan Aurescu multumind omologului bulgar pentru faptul ca recent a fost identificata o noua cladire pentru liceul romanesc Mihai Eminescu de la Sofia.

Totodata, Aurescu si Mitov au stabilit ca Romania si Bulgaria sa coopereze in procesul de pregatire a asumarii presedintiilor semestriale ale UE, pe care Sofia o va exercita in 2018, iar Bucurestiul in 2019. Cred ca e important sa vedem imspreuna cum putem sa proiectam acea UE pe care ne-o dorim pentru statele noastre.

Cei doi oficiali au abordat si chestiunea proiectelor comune care sa fie promovate iin cadrul oferit de planul Juncker, precum si revitalizarea sinergiei Marii Negre.

In ceea ce priveste agenda de securitate, Bogdan Aurescu a precizat ca va exista "o prezenta incrucisata" in cadrul unitatilor de integrare a fortelor NATO din flancul estic, cu "ofiteri romani in unitatea de integrare a fortelor din Bulgaria si ofiteri bulgari in unitatea de integrare a fortelor din Romania".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1468 ori