Bulgaria incepe construirea gazoductului Nabucco in ianuarie

Sambata, 20 Octombrie 2012, ora 12:25
1679 citiri
Bulgaria incepe construirea gazoductului Nabucco in ianuarie

Bulgaria va incepe construirea gazoductului Nabucco in jurul datei de 10 ianuarie, a anuntat premierul acestei tari, Boiko Borisov.

Sofia propune ca interconexiunea ce va lega sistemele de transport de gaze naturale ale Bulgariei si Turciei sa fie inclusa in proiectul Nabucco, menit sa aduca gaze din Azerbaidjan pana in Europa, conform Agerpres.

Proiectul prevede construirea unui gazoduct cu o lungime de 1.300 kilometri. Conducta ar urma sa inceapa de la granita Bulgariei cu Turcia si sa urmeze terminalul central-european de gaz.

Dilema Romaniei: Nabucco sau South Stream?

Borisov a mantionat ca vineri a primit asigurari de la presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, ca acest proiect va avea sprijinul executivului comunitar.

El a adaugat ca proiectul Nabucco este important pentru tara sa deoarece va diversifica sursele de gaze.

In doi-trei ani, Bulgaria va dispune de cantitati importante de gaze care vor fi extrase din Marea Neagra, pe care le-ar putea exporta.

Bulgaria ar putea castiga anual 410 milioane de dolari din exploatarea gazelor

Guvernul bulgar a aprobat recent emiterea unei autorizatii pentru un consortiu din care fac parte grupul petrolier francez Total SA, cel austriac OMV si cel spaniol Repsol, in vederea efectuarii prospectiunilor asupra blocului "Khan Asparuh", situat pe platoul continental si in partea de nord a zonei economice exclusive a Bulgariei din Marea Neagra.

Totodata, Borisov a confirmat ca presedintele rus Vladimir Putin i-a promis ca va vizita Bulgaria pe 9 noiembrie, pentru a da startul construirii gazoductului South Stream.

Borisov a spus ca impreuna cu Putin vor vizita oraselul Provadia, punctul unde South Stream va fi interconectat cu celalalt gazoduct prin care gazele rusesti ajung in Balcani, cel care traverseaza Ucraina si Romania.

#Bulgaria proiect Nabucco, #start proiect Nabucco, #gaze Bulgaria, #proiect nabucco , #Gaze naturale