Basescu, despre Marea Neagra: In primul depozit sunt 110 mlrd. metri cubi de gaze

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 12:42
2034 citiri
Basescu, despre Marea Neagra: In primul depozit sunt 110 mlrd. metri cubi de gaze

Presedintele Traian Basescu a prezentat miercuri, parlamentarilor, informatii despre forajul din zona Marii Negre, precizand ca in primul depozit cantitatea calculata este de 100-110 miliarde de metri cubi de gaze.

Basescu a explicat ca s-a facut un foraj "intr-un prezumtiv depozit". "Initial, s-au anuntat 35-80 de miliarde de metri cubi, va pot spune ca in primul depozit cantitatea calculata dupa sondaj este 100-110 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce ar insemna o productie extrem de buna, necesara economiei romanesti pe termen mediu.

Dar in acelasi perimetru mai sunt cinci depozite care au aceleasi caracteristici. Prospectiunile vor continua, in anul viitor, pentru celelalte cinci depozite", a informat presedintele.

Traian Basescu a vizitat luni nava de foraj marin Deepwater Champion, a companiei ExxonMobil, din Marea Neagra, ulterior sustinand ca Romania are perspectiva independentei energetice totale.

"In anul 2011, Romania a consumat 14,2 miliarde de metri cubi de gaze, din care 11,4 miliarde productie interna si import de completare circa trei miliarde. Faceti socoteala, cati ani ne-ar ajunge depozitul deja gasit, ca sa nu mai importam gaze.

Este clar ca Romania are perspectiva independentei energetice totale, iar daca si celelalte zacaminte ce urmeaza a fi prospectate vor indica cantitati asemanatoare, Romania poate fi una dintre sursele de gaze nu numai pentru ea insasi dar si pentru multe alte tari din Europa", a declarat Traian Basescu.

Seful statului a precizat insa ca va mai dura pana va incepe exploatarea zacamantului.

"Exploatarea zacamantului va putea incepe dupa ce se fac toate prospectiunile. Din pacate, Deepwater Champion trebuie sa plece in Golful Mexic, va reveni cand isi termina programul de explorari acolo.

Este o chestiune cam pe la orizonul anului 2015-2016-2017, dar astazi avem o certitudine. In acest orizont de timp, 2015-2016 Romania va putea sa fie independenta deplin din punct de vedere energetic", a mai spus presedintele.

Prospectiuni se vor mai face in alte patru sau cinci zone din Marea Neagra.

#gaze naturale marea neagra, #Romania gaze naturale, #Petrom zacaminte gaze Marea Neagra, #declaratii Traian Basescu Parlament , #Gaze naturale