Azerbaidjanul: ruta de export gaze de la Shah Deniz 2, cunoscuta abia in 2012

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 09:51
1339 citiri
Azerbaidjanul: ruta de export gaze de la Shah Deniz 2, cunoscuta abia in 2012

Azerbaidjanul va lua o decizie privind ruta de export a gazului extras in a doua faza de exploatare a campului gazeifer Shah Deniz catre Europa abia in primul trimestru al anului 2012, a anuntat directorul companiei nationale energetice SOCAR, Rovnag Abdullaiev.

In prezent, societatea analizeaza in detaliu propunerile primite in acest sens, potrivit lui.

"Nu cred ca vom termina procesul pana la finalul anului. Nu ne-am impus o astfel de tinta. Subiectul va fi rezolvat, probabil, in primul trimestru al anului viitor", a precizat Abdullaiev, citat de news.az.

Anterior, reprezentanti ai SOCAR declarasera ca o decizie ar putea fi luata pana la sfarsitul anului.

Nabucco (Azerbaidjan-Turcia-Austria), ITGI (Interconectorul Turcia-Grecia-Italia) si TAP (Gazoductul Transadriatic) se afla printre optiunile pentru infrastructura ce va permite transportul catre Europa a gazului extras in a doua faza de exploatare a campului Shah Deniz.

O alta optiune o reprezinta planurile companiei British Petroleum, care ar intentiona sa construiasca un gazoduct cu lungimea de 1.300 de kilometri, via Bulgaria-Romania-Ungaria.

Conducta South-East Europe Pipeline ar urma sa fie de mai mica amploare si mai ieftina decat Nabucco, avand la baza interesele comerciale ale BP si ale partenerilor sai, care intentioneaza sa investeasca 22 de miliarde de dolari in extinderea campului gazeifer Shah Deniz. De asemenea, proiectul va folosi si infrastructura existenta pentru a lega Azerbaidjanul de Austria. In total, ar urma sa aiba circa o treime din lungimea Nabucco, ceea ce il va face mult mai ieftin.

Nabucco, inca luat in considerare desi este un proiect scump

In aceste conditii, seful SOCAR a respins zvonurile potrivit caruia Nabucco nu s-ar mai afla in cursa. "Nabucco, la fel ca TAP si ITGI, este luat in considerare", a dat asigurari Abdullaiev.

Nabucco ar urma sa aduca gaz de la Marea Caspica spre UE ocolind Rusia. Gratie proiectului, UE spera sa-si poata reduce dependenta fata de importurile de gaz rusesc. Cu o capacitate de 31 miliarde metri cubi de gaz pe an, conducta ar urma sa intre in serviciu in 2018, dar intampina probleme cu alimentarea si costurile.

La un cost de peste 10 miliarde de euro, Nabucco "nu este ieftin", a declarat in 4 noiembrie comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger.

Shah Deniz, dezvoltat de BP, Statoil (Norvegia) si SOCAR, ar contine, potrivit estimarilor, 1.200 de miliarde de metri cubi de gaz, iar companiile europene spera ca aceasta cantitate este suficienta pentru a le acoperi nevoile decenii la rand, reducand dependenta de Rusia.

Productia la Shah Deniz a inceput in 2006, iar a doua faza a proiectului urmeaza sa fie lansata in 2017.

#Nabucco ruta export gaz, #Nabucco 2018 Romania, #conducta gaz Nabucco , #Gaze naturale