Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Avem gaze naturale. Ce facem cu ele?

Avem gaze naturale. Ce facem cu ele?


Miza descoperirii de gaze naturale in Marea Neagra nu este neaparat independenta energetica a Romaniei, ci modul in care exploatarea resurselor minerale duce la dezvoltarea societatii romanesti.

Vestea ca Petrom si Exxon au explorat si au confirmat existenta unor zacaminte de gaze naturale in Marea Neagra a aprins imaginatia si a starnit un val de entuziasm. Gazele naturale sunt deja vazute ca un urias potential de crestere a economiei romanesti. Dar, avem gaze, avem si probleme. Pentru ca o intrebare legitima este: ce facem cu ele? Evident, sunt mai multe solutii posibile.

Prima dintre ele, cea mai simpla, este incasarea redeventei. Acest lucru il face Romania si acum. Incaseaza redevente din exploatarea titeiului, a apelor minerale sau a sarii. Cu ce rezultate pentru economia romaneasca? Aproape de zero. Banii obtinuti au fost incasati la buget; bugetul a facut, in ultimii ani, investitii semnificative din punctul de vedere al procentajului din produsul intern brut (chiar si in anii de criza) in comparatie cu alte state europene. Nimic relevant nu s-a intamplat in economie.

Investitiile publice nu au creat efecte de antrenare ale economiei

Investitiile publice nu au creat efecte de antrenare ale economiei, taxele si impozitele nu au scazut (ba dimpotriva), asistenta medicala nu s-a imbunatatit, bugetul educatiei a ramas modest, iar cheltuielile cu asistenta sociala au fost perpetuu insuficiente.

Banii din redevente au fost utilizati pentru cheltuielile bugetare curente, adica pentru plata salariilor bugetarilor si a pensiilor si pentru foarte multe investitii publice care nu au avut rezultate in viata oamenilor si a companiilor.

De altfel, privatizarea intreprinderilor de stat a avut, in linii mari, acelasi efect pentru buget ca si redeventele.

Nimic important. Privatizarile, cu unele exceptii, nu au adus nici ele vreun rezultat semnificativ in economie, chiar daca sumele incasate din vanzarea companiilor de stat nu au fost deloc neglijabile. Romania s-a comportat, in ultimii 20 de ani, ca un om pandit sistematic de faliment. Pentru a-si mai suplimenta bugetul personal, acesta mai vindea ceva din casa. Asa s-a intamplat si cu privatizarea. Un val de privatizare a mai nascut inca unul.

Este adevarat, insa, ca privatizarea companiilor a fost impachetata, de fiecare data, in ambalajul stralucitor al economiei de piata, al eficientizarii companiilor, al investitorilor straini atrasi in Romania. Ceva din toate acestea a fost, fara indoiala.

Banii din privatizari s-au cheltuit. Tot n-avem autostrazi

Dar banii din privatizari si din redevente s-au cheltuit fara ca economia romaneasca sa fi reusit sa construiasca, macar, banalele autostrazi de care au nevoie investitorii pentru a putea veni, in continuare, sau pentru a ramane. Nu mai vorbim de infrastructura feroviara, de cea rurala sau de cea de telecomunicatii.

Singura incercare de a folosi separat si transparent banii din privatizare a fost cea a Bancii Comerciale Romane (BCR). Suma incasata din vanzarea actiunilor statului a fost evidentiata, separat, intr-un cont bugetar numit Fond national de dezvoltare. Dar totul a fost atat de confuz incat nimeni nu mai intelege ce-i cu acesti bani.

Emil Boc a acuzat fosta guvernare ca a cheltuit banii din acel fond, in vreme ce fostul ministru al finantelor, Varujan Vosganian, a afirmat de nenumarate ori ca banii sunt in buget. Cert este ca banii din privatizare, inclusiv a BCR, nu au avut efecte importante asupra societatii romanesti.

Simpla incasare a redeventei nu este o solutie

Data fiind experienta anilor trecuti, Romania trebuie sa caute alte solutii la simpla incasare a redeventei si, apoi, la cheltuirea sumelor incasate prin bugetul de stat, acolo unde banii se dematerializeaza.

O solutie posibila, adoptata in alte state cu resurse naturale, este de a prelua o parte din productia realizata. O alta varianta, care ar putea parea SF, este ca Romania sa preia modelul norvegian al crearii unui fond suveran. Banii din viitoarele privatizari si o parte din redevente ar trebui inclusi intr-un fond suveran.

Felul in care sumele astfel colectate ar urma sa fie cheltuite ar trebui sa fie subiect de dezbatere nationala. Prioritatile, fie ca este vorba despre educatie, despre sanatate sau despre asistenta sociala sau investitii publice ar trebui sa constituie subiect de studii, de dezbateri si de diferente de viziune intre politicienii care isi doresc sa obtina puterea in alegeri. De asemenea, fondul suveran ar putea sa adune si participatiile statului la principalele companii energetice.

Modelul este acela al actualului Fond Proprietatea. Avantajele ar fi ca fondul suveran poate sa coaguleze o buna parte din resursele statului care, impreuna, pot valora mai mult decat separat si ca, in felul acesta, se pot mobiliza resurse financiare pentru investitii.

Romania ar putea crea o companie de exploatare a zacamintelor

Mai exista o cale, mai complicata, dar mai eficienta, prin care statul si cetatenii romani pot beneficia ca urmare a exploatarii resurselor naturale. Romania ar trebui sa creeze o companie care sa exploateze zacamintele minerale in parteneriat cu companii straine. Romania ar trebui sa aiba participatii semnificative in compania care exploateaza zacamintele si nu sa se multumeasca doar cu incasarea unor redevente.

Acest lucru ar trebui sa fie valabil pentru aurul de la Rosia Montana, pentru cuprul din Muntii Apuseni si pentru viitoarele exploatari de gaze. Desigur, se va spune ca pentru acest lucru este nevoie de bani, iar bugetul de stat nu are bani. Pana acum nu a avut. Acum ar putea sa aiba.

In locul investitiilor aberante, necontrolate sau legate ombilical de politicienii aflati la guvernare, bugetul ar trebui sa considere investitie publica participarea la aceste companii strategice.

Pentru a nu mai pune la socoteala ca o astfel de companie poate atrage, apoi, lichiditati de pe pietele de capital internationale, prin cotarea la burse sau prin emiterea de obligatiuni. Romania nu trebuie sa inventeze roata. Trebuie doar sa o faca se se invarta.

Desigur, se pot aduce o serie intreaga de obiectii la variantele propuse. Ca bugetul ar fi vaduvit de resurse, ca statul roman este un prost administrator, ca este o metoda prea nordica sau prea ruseasca. Este posibil sa fie ceva din toate acestea. Dar un lucru este mai important decat orice. Romania a pierdut 20 de ani. Mai are cateva atuuri pentru dezvoltare si o serie de resurse.

Daca, acum, in al 12-lea ceas, nu le va folosi, daca nu se vor gasi resorturile si mijloacele de a schimba managementul politic si economic, Romania se va trezi peste doua decenii la fel ca tarile bananiere: si fara resurse, si fara dezvoltare. Daca nu facem astazi ceva pentru dezvoltarea societatii romanesti, peste 20 de ani nu va mai fi nimic de facut.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2414 ori