Autoritatile de la Bruxelles pregatesc un plan de divizare a grupurilor energetice

Luni, 30 Octombrie 2006, ora 05:30
904 citiri

Comisia Europeana pregateste un plan de separare a activitatilor marilor grupuri energetice europene, precum E.ON, RWE si EdF, prin descentralizare la nivelul conducerii companiilor, in incercarea de a stimula concurenta transfrontaliera in sectorul de profil, relateaza Financial Times.Comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes, va lansa, luni, 30 octombrie, un avertisment la adresa marilor grupuri energetice, intr-un discurs care va sublinia ideea ca divizarea companiilor care furnizeaza energie si detin, in acelasi timp, o infrastructura de transport energetic este "o prioritate absoluta" pentru Comisia Europeana.

"Cata vreme infrastructura este controlata de producatorii si furnizorii de energie, oportunitatile de discriminare a companiilor concurente sunt multiple", se arata intr-un fragment din textul discursului.

In opinia lui Kroes, exista o singura metoda pentru a avansa in vederea restaurarii credibilitatii si increderii in piata energetica, si anume implementarea unei solutii structurale, care sa prevada separarea definitiva a activitatilor de productie si furnizare de energie de operatiunile aferente de transport, prin separarea proprietarilor.

"Europa a avut parte de suficiente ziduri chinezesti si cvasi-independenta", potrivit textului discursului lui Kroes.

Daca Executivul european va lua masurile necesare pentru a indeplini planul lui Kroes, vor fi afectate unele dintre cele mai mari si mai influente companii din Uniunea Europeana. Grupurile europene precum E.ON si RWE, din Germania, si EdF si GdF, din Franta, au adoptat o strategie care prevede nu numai combinarea activitatilor de furnizare si transport de energie, ci si integrarea altor operatiuni din domeniul electricitatii si al gazelor naturale.

Astfel, pozitia dominanta a acestor companii a provocat critici la adresa pietei energetice europene, care, desi ar trebui sa fie deschisa aproape complet pentru firmele din strainatate, prezinta inca un grad redus de eficienta si concurenta comerciala in termeni reali.

Comisia Europeana va propune o noua analiza a legislatiei din domeniul energetic european la inceputul anului viitor.

Planul lui Kroes se va lovi cel mai probabil de opozitia Germaniei si a altor state europene, dar ar putea fi contestat si de unii comisari europeni. Cu toate acestea, comisarul european pentru concurenta insisita ca ideile ei se bucura de sprijin tot mai important din partea autoritatilor de reglementare si a pietelor.

Kroes va mai arata, in discursul sau, ca acordurile de livrare incheiate pe termen lung blocheaza dezvoltarea concurentei in sectorul energetic, intrucat, daca aproape toata cantitatea de gaze naturale care intra pe piata este administrata prin intermediul unor contracte pe termen lung, noile companii nu pot cumpara un volum suficient de mare pentru a dezvolta o afacere sau pentru a avea acces la un numar de consumatori care sa asigure crearea unei baze solide de clienti.

Mediafax