Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Aproximativ 5 miliarde de dolari in schimburile comerciale romano-ruse in 2006

Aproximativ 5 miliarde de dolari in schimburile comerciale romano-ruse in 2006
Schimburile comerciale romano-ruse s-au cifrat anul tercut la circa 4,4 miliarde dolari, soldul balantei comerciale cu Federatia Rusa fiind foarte mare, de circa 3,64 miliarde dolari, din cauza cantitatilor mari de titei si gaze naturale importate de Romania, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).

Daca exporturile romanesti s-au cifrat la 374 milioane dolari, in 2006, (in crestere cu 62 la suta fata de 2005), importurile s-au ridicat la 4,02 miliarde dolari (in crestere cu 20,5 la suta fata de 2005).

Federatia Rusa ocupa in prezent locul 5 in ierarhia partenerilor comerciali au Romaniei, cu o pondere de 5,2 la suta din total comert.

Romania importa din Rusia in principal gaze naturale, in 2006 valoarea acestor importuri cifrandu-se la circa 1,57 miliarde dolari. De asemenea, de pe piata rusa Romania importa titei, metale, carbuni, produse chimice etc. Pe de alta parte, Federatia Rusa importa din Romania vehicule, masini si aparate, echipamente electrice, materiale plastice si textile.

In primele doua luni ale anului 2007, volumul schimburile comerciale a scazut cu 1,5 la suta, pe fondul importurilor mai reduse de gaze naturale, valoarea comertului cifrandu-se la 749 milioane dolari.

In lunile ianuarie si februarie, exportul romanesc a crescut cu 42,5 la suta, pana la 80 milioane dolari, iar importul a scazut cu cinci la suta, valoarea acestuia ridicandu-se la 669 milioane dolari.

Valoarea reala a investitiilor rusesti se ridica in prezent la circa 1,5 miliarde euro, insa cea mai mare parte a capitalului este inregistrat in alte state, nefiind reflectat in statisticile romanesti.

Un exemplu in acest sens este compania Gazprom, care doreste sa construiasca, in parteneriat cu Romgaz, un depozit de inmagazinare a gazelor naturale la Roman-Margineni. Totodata, compania RAO UES Rusia (Sistemul Unificat de Energie) este in prezent in discutii cu Romania in vederea livrarii de energie electrica pe piata romaneasca.

Alti mari investitori rusi in Romania sunt Lukoil, Marko (care a investit la Alro si Alum Tulcea), TMK (productie de tevi) si Mechel.

In perioada 8-10 iunie, se desfasoara la Sankt Petersburg, in Federatia Rusa, Forumul Economic International, la care este prezent si Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 788 ori