AOAR contesta cererea de majorare a pretului la gazele naturale

Joi, 17 Decembrie 2009, ora 17:24
1456 citiri
AOAR contesta cererea de majorare a pretului la gazele naturale

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera nejustificata cererea de crestere a pretului de furnizare a gazelor naturale cu 15% de la 1 ianuarie 2010, in conditiile in care pretul de achizitie a gazelor importate a scazut constant in primele 9 luni ale anului, informeaza NewsIn.

AOAR solicita, in conditiile in care autoritatile competente nu vor putea sa limiteze "cererile abuzive ale acestor companii", impozitarea suplimentara cu pana la 80% a profiturilor acestora, practica aplicata, in prezent, de mai multe tari membre ale Uniunii Europene (UE).

"AOAR nu poate accepta ca cererile de cresteri de preturi, motivate exclusiv de obtinerea unor profituri facile, sa afecteze in mod incorect mediul de afaceri din Romania.

Asa cum am propus, daca aceste companii nu au capacitatea manageriala de a realiza profit, decat prin solicitarea unor cresteri nejustificate de preturi, cereri dublate de presiuni politice, este cazul ca acestea sa initieze o procedura de faliment", se precizeaza in comunicatul remis joi de AOAR.

In acest context, AOAR cere Parlamentului Romaniei, Comisiei pentru Industrie si Servicii sa analizeze consecintele "extrem de grave" pentru economia Romaniei, in special intr-un an de criza, generate de comportamentul discretionar a companillor de furnizare si distributie a gazelor naturale.

Asociatia mentioneaza ca este preocupata de presiunea constanta exercitata de companiile de furnizare a gazelor naturale, "companii care, prin privatizare, detin o pozitie de monopol sau cel putin de carte".

"Desi aceasta situatie este generatoare de abuzuri si este o sursa importanta de crestere a inflatiei in Romania, ea nu preocupa autoritatile legale ale statului, respectiv ANRE, Consiliul Concurentei sau Guvern", se arata in comunicat.

AOAR explica faptul ca cererea de majorare a preturilor este "lipsita de orice justificare economic corecta, in conditiile in care, fata de majorarea pretului de furnizare a gazelor naturale cu 20% in 2008, pe fondul cresterii pretului barilului de petrol la 141 dolari/baril la 1 iulie 2008, anul acesta pretul a fost redus cu doar 8%".

Astfel, AOAR arata ca pretul de achizitie a gazelor importate a scazut constant, in primele noua luni ale anului 2009, de la 46,51 dolari/Mwh in luna ianuarie, "cand importurile au fost practic zero", pana la 25,36 dolari/Mwh in luna septembrie 2009, cota de import in luna octombrie 2009 fiind de 6%. De asemenea, potrivit Asociatiei, in anul 2008 cota de import a fost sub 30%.

In comunicat se mentioneaza ca, din datele oficiale prezentate de ANRE, in primele 10 luni, Romania a functionat pe baza productiei interne de gaze naturale, importurile fiind facute fie in conditii contractual speciale, fie pentru inmagazinare.

Potrivit Asociatiei, timp de mai multe luni din anul 2009 in care pretul petrolului a fost de circa 30-40 dolari/baril, chiar si in luna decembrie 2009, pretul petrolului este mai mic de 70 dolari/baril, deci la 50% din pretul invocat pentru justificarea cresterii cu 20% a preturilor in 2008.

Directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak, a declarat recent (16 decembrie) ca grupul energetic a solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) scumpirea gazelor cu 15% si a electricitatii cu 12%, pentru populatie, din 1 ianuarie, precizand ca nu crede ca va obtine aceasta majorare a tarifelor.

"Pierderile totale reportate din anii precedenti sunt de peste 700 milioane lei, pentru gaze si de opt milioane lei, pentru electricitate. Astfel ca am solicitat ANRE majorarea pretului gazelor cu 15% si cu 12% a energiei electrice, pentru populatie.

Dar stim ca aceste cresteri nu sunt realiste in conditiile actuale. Suntem constienti ca nu vom primi 15% si 125 cresteri ale tarifelor", spunea Frank Hajdinjak, care a adaugat ca daca s-ar aproba aceste cresteri pentru tarife, s-ar putea recupera pierderile de peste 700 milioane lei, intr-un an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aoar, #pret, #gaze, #naturale, #anre , #Gaze naturale