AOAR: Consiliul Concurentei trebuie intarit

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 12:56
1114 citiri
AOAR: Consiliul Concurentei trebuie intarit

Consiliul Concurentei trebuie intarit astfel incat sa-si permita sa actioneze impartial-neutru in sprijnul mediului economic, a declarat Cristian Parvan, secretarul general al AOAR, care sustine ca sunt sectoare unde se incalca legea fara ca institutia sa reactioneze, precizeaza Mediafax.

"Este nevoie de implicarea mai activa, mai cu finalitate utila pentru mediul de afaceri, dupa cum se desfasoara lucrurile in economie. Am solicitat investigatii pentru cazuri de abuz de pozitie dominanta si de asemenea, pentru cartelare, unde piata este impartita de putini jucatori", a spus Parvan, la conferinta MEDIAFAX Talks about Competition Law.

Reprezentantul Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) s-a referit la piata gazelor naturale, Parvan apreciind ca se actioneaza corelat, la stabilirea preturilor, desi jucatorii au surse diferite de aprovizionare.

De asemenea, el a mai mentionat piata combustibililor, pe care "se petrec lucruri care privesc pozitia dominanta".

"O astfel de companie face profit in crestere cu 211% in an de criza. Nu gasiti astfel de cazuri in alte state", a aratat Parvan.

Reprezentantul AOAR a adus in discutie si programul "Prima Casa 2", mentionand ca introducerea locuintelor ANL a dus la distorsionarea pietei pentru dezvoltatorii imobiliari.

"Concurentei nu a avut nicio reactie la aceste solicitari. Acestea ne fac ca si asociatie sa avem unele rezerve ca institutia se uita si la zone mai sensibile. Consiliul Concurentei trebuie intarit, sprijinit astfel incat sa-si poata permita impartial-neutru sa actioneze, pentru ca este in sprijinul mediului economic, dezvoltarii acestuia", a adaugat Parvan.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat la randul sau ca lucrurile nu se pot rezolva peste noapte.

"Nu pretind ca nu facem greseli. Nu se intampla lucrurile peste noapte, va fi o curba de imbunatatire, dar nu vom rezolva imediat toate problemele", a spus Chiritoiu.

El a adaugat ca Romania are destule parghii pentru a actiona, institutia fiind chiar mai puternica decat altele similare din Europa.

"Faptul ca nu anuntam nimic, nu inseamna ca nu facem nimic pe pietele mentionate de domnul Parvan. Actionam prin metode specifice. Anuntam ceva doar dupa ce finalizam investigatiile", a precizat Valentin Mircea, consilier pentru Concurenta in cadrul autoritatii de control.

#aoar, #consiliul, #concurentei, #mediu, #afaceri , #Gaze naturale