Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANRM a castigat din redevente peste 1,1 mld lei

ANRM a castigat din redevente peste 1,1 mld lei

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a incasat anul trecut redevente miniere si petroliere in valoare de circa 1,105 miliarde lei, cu 5% mai mari decat redeventele incasate in 2009, de 1,046 miliarde lei, potrivit datelor transmise de ANRM, la solicitarea Agentiei NewsIn.

Astfel, din totalul redeventelor incasate anul trecut la bugetul de stat, 970 milioane lei reprezinta redeventele petroliere, iar restul de 135 milioane lei sunt redeventele miniere.

In 2009, redeventele petroliere incasate la bugetul de stat au fost de 925,32 milioane lei, iar cele miniere s-au ridicat la 121,39 milioane lei.

Potrivit reprezentantilor ANRM, redeventele petroliere incasate anul trecut au crescut datorita cresterii pretului titeiului extras din Romania, in timp ce redeventele miniere au crescut ca urmare a majorarii taxelor incasate in acest sens, desi productia a scazut.

"Se estimeaza ca in anul 2010, cu tot declinul productiei fata de anul 2009, redeventele petroliere au crescut cu circa 5%, datorita cresterii pretului de referinta pentru titeiul extras in Romania (calculat pe baza cotatiilor internationale pentru titei si produse petroliere), desi prin Legea 262/2009 nu au fost modificate nivelurile redeventei pentru titei si gaze naturale.


Totodata, se estimeaza ca in 2010 redeventele miniere au crescut cu circa 11%, desi cantitatile de resurse minerale exploatate au scazut fata de anul 2009, ca efect al aplicarii prevederilor Legii nr. 262/2009 (privind majorarea redeventelor miniere, n.r.)", potrivit datelor ANRM.

In plus, ANRM mai incaseaza, pe Legea Minelor, si taxe pe explorare si exploatare pe km patrat.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1896 ori
Citeste mai multe despreanrm petroliere pretul titeiului redevente