Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Acciona a cumparat 10% din Endesa, pentru 3,4 mld. Euro

Acciona a cumparat 10% din Endesa, pentru 3,4 mld. Euro

Grupul spaniol Acciona a cumparat, luni, 10% din actiunile companiei Endesa, pentru 3,4 miliarde euro si intentioneaza sa-si majoreze in continuare participatia la cea mai mare companie de utilitati din Spania, transmite Reuters.Actiunile au fost achizitionate la pretul de 32 de euro pe unitate, cu 9% mai ridicat fata de cotatia de 29,4 euro pe unitate inregistrata la inchiderea tranzactiilor de luni, evaluand compania la 33,9 miliarde euro (43,3 miliarde dolari).

Pretul este mult superior ofertei de 25,405 euro pe actiune avansate de compania germana de utilitati E.ON pentru preluarea Endesa, precum si ofertei rivale de 21,43 euro pe actiune facuta de Gas Natural.

Reprezentantii E.ON au refuzat sa comenteze achizitia facuta de grupul spaniol.

"Acciona nu exclude sa-si majoreze participatia pana la un nivel care sa nu o oblige sa faca o oferta de preluare, dar care sa ii permita sa participe la conducerea Endesa", se arata intr-un comunicat al companiei care opereaza de la domeniul energiei pana in cel al serviciilor.

Potrivit legislatiei spaniole, un actionar care detine o participatie de 25% in cadrul unei companii trebuie sa faca o oferta de preluare, partiala sau totala.

Surse de pe piata au declarat ca achizitia de actiuni a avut loc prin intermediul Santander si Bear Stearns, care au intentionat sa preia pana la 20% din titlurile Endesa.

Acciona, cu o capitalizare de piata de 7,1 miliarde euro, a precizat ca tranzactia a fost finantata de Banco Santander Central Hispano.

"Preluarea unei participatii importante la Endesa face parte din strategia de a ne dezvolta in sectorul energetic", se arata in comunicatul Acciona, una dintre companiile care a beneficiat de boomul din sectorul constructiilor, pentru a-si diversifica ulterior activitatile in alte domenii.

Achizitia facute de Acciona a avut loc in aceeasi zi in care ministrul spaniol al Industriei, Joan Clos, a sugerat ca autoritatile de la Madrid vor renunta la disputa cu Uniunea Europeana legata de oferta E.ON de preluare a Endesa.

In cazul in care E.ON va prelua Endesa, tranzactia ar fi cea mai mare fuziune transfrontaliera din sectorul energetic european, domeniu in care numeroase guverne au adoptat o pozitie protectionista in temeiul securitatii nationale.

Autoritatile spaniole au sustinut o oferta avansata de Gaz Natural, pentru Endesa, in speranta crearii unui grup energetic spaniol puternic. Propunerea facuta de Gas Natural este blocata insa de justitie.

Chiar daca E.ON va deveni actionarul majoritar al Endesa, o participatie importanta detinuta de Acciona ii va permite sa aiba un cuvant de spus in conducerea companiei.

Acciona, controlata de familia Entrecanales, s-a dezvoltat rapid in domeniul energiei, dar este implicata si in managementul aeroporturilor, sectorul imobiliar si infrastructura.

Mediafax

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 839 ori