1 miliard de euro, investitii straine directe in Romania

Joi, 11 Mai 2006, ora 11:17
776 citiri

Investitiile straine directe in Romania au inregistrat o crestere fara precedent in primele doua luni ale acestui an, se arata intr-un raport al Institutului National de Statistica.

Fata de perioada similara din 2005, valoarea investitiilor straine directe este de doua ori si jumatate mai mare si de cinci ori mai mare decat acelasi interval din 2004.

De asemenea, colectarea masiva a veniturilor la bugetul de stat in primul trimestru a dus la un excedent bugetar de peste 1500 de milioane de lei noi.

Potrivit Institutului National de Statistica, in lunile ianuarie si februarie 2006, volumul total al investitiilor straine directe a fost de un miliard de euro. Din acest volum 430 de milioane de euro reprezinta valoarea imprumuturilor acordate de companiile - mama filialelor din Romania si 356 milioane de euro reprezinta valoarea profiturilor reinvestite.

"Sunt semnale ca mediul de afaceri din economia romaneasca inspira incredere investitorilor straini", afirma presedintele INS, Virgil Voineagu.

Acelasi raport evidentiaza ca, in primul trimestru al acestui an, veniturile bugetului de stat au crescut cu 23 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit Institutului National de Statistica, cele mai mari valori incasate la buget au provenit din taxa pe valoare adaugata, impozite si taxe vamale.

In ceea ce priveste inflatia, reprezentantii INS sustin ca pe primele trei luni ale anului s-a manifestat un fenomen de dezinflatie, cu exceptia lunii ianuarie, atunci cand inflatia s-a majorat cu unu la suta comparativ cu sfarsitul lunii decembrie.

In martie 2006, rata inflatiei, fata de decembrie 2005, a fost de 1,5 la suta. Potrivit specialistilor, inflatia din primul trimestru a fost influentata negativ de cresterea preturilor la alimente, dar si de scumpirea tarifelor la energia electrica si gaze naturale.

Realitatea TV