BCR: Romania, printre tarile cu cel mai rapid ritm de imbatranire din UE

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 13:46
1739 citiri
BCR: Romania, printre tarile cu cel mai rapid ritm de imbatranire din UE

Procesul de imbatranire a populatiei si cel de reducere a numarului de locuitori in Romania se suprapun peste problemele structurale ale pietei muncii, in care se constata o ocupare excesiva in agricultura si o rata de ocupare inca redusa in domeniul serviciilor, arata un raport de cercetare, prezentat, miercuri, de analistul sef al BCR, Eugen Sinca.

"Un procent de 29 la suta din forta de munca din Romania se regaseste in agricultura fata de 3,4 la suta in Zona Euro. Sectorul serviciilor reprezinta doar 42 la suta din forta de munca ocupata in Romania, fata de 72 la suta in Zona Euro", a explicat Sinca.

Potrivit raportului, oferirea de alternative viabile pe piata fortei de munca persoanelor cu varsta de peste 50 de ani reprezinta o prioritate pentru Romania, in conditiile in care populatia inactiva din aceasta grupa de varsta a crescut puternic dupa anul 2008, in contextul pensionarilor efectuate inclusiv pe fondul recesiunii economice.

"Orice crestere a cheltuielilor publice pentru protectie sociala peste nivelul actual poate avea loc numai in conditiile in care are loc si o crestere a ponderii veniturilor bugetare in PIB, care sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeana, la 32,9% din PIB in 2011. Cresterea veniturilor bugetare in PIB trebuie sa se faca prin intensificarea luptei impotriva evaziunii fiscale si nu prin majorarea fiscalitatii, care ar degrada mediul de afaceri", a subliniat reprezentantul BCR.

PIB potential a scazut abrupt in ultima perioada

Specialistii Bancii Comerciale Romane estimeaza un ritm de crestere a Produsului Intern Brut potential al Romaniei de 1,3%, in 2013, in scadere fata de previziunile anterioare care, in urma cu sase luni, indicau un ritm de crestere de 1,6%.

Analistul sef al BCR, Eugen Sinca, a prezentat, miercuri, un raport de cercetare privind imbatranirea populatiei in Romania si impactul asupra economiei, care arata ca PIB-ul potential al tarii s-a redus masiv, in ultimii noua ani.

"O prima consecinta a imbatranirii si reducerii populatiei totale este scaderea PIB-ului potential, prin diminuarea contributiei fortei de munca, dar si a capitalului in conditiile afectarii economisirii interne. PIB-ul potential al Romaniei a scazut la 1,3 la suta, in 2013, de la 5 la suta, in 2004, pe seama contractiei investitiilor private", a aratat Sinca.

PIB-ul potential reprezinta nivelul de crestere care ar putea fi atins daca economia ar functiona la capacitate maxima si exprima valoarea cea mai inalta a PIB pe care o economie il poate genera intr-o anumita perioada, fara a crea presiuni inflationiste.

Romania se afla in top 5 state membre UE, alaturi de Slovacia, Polonia, Letonia si Slovenia, care vor cunoaste cel mai rapid ritm de imbatranire a populatiei, in urmatorii ani.

#imbatranire populatie Romania, #PIB potential Romania, #probleme piata muncii, #scadere demografica Romania , #Forta de munca