Acordul secret care instaureaza capitalismul de cazinou si ne transforma in sclavii corporatiilor

Vineri, 02 Septembrie 2016, ora 11:39
9999 citiri
Acordul secret care instaureaza capitalismul de cazinou si ne transforma in sclavii corporatiilor
Foto: Wikileaks

Acordul comercial TTIP dintre Statele Unite si UE, care a starnit mari controverse, pare blocat deocamdata, ca urmare a luarii de pozitie a oficialilor din Germania si Franta, insa alt pericol si mai grav pandeste economia globala, avertizeaza activistii organizatiei britanice Global Justice Now.

Acordul Comercial privind Serviciile (TISA), care vizeaza controlarea serviciilor publice de catre mai multe corporatii internationale, ar urma sa deschida o adevarata Cutie a Pandorei in economie, considera militantii Global Justice Now, citati de The Independent.

Un secret bine pazit

Timp de 18 luni, in spatele negocierilor pentru acordul comercial si de investitii TTIP dintre Washington si Bruxelles, un alt pact secret vizand piata serviciilor publice s-a negociat cu sprijinul unor corporatii precum Microsoft, Google, IBM, Walt Disney, Walmart, Citi Group sau JP Morgan Chase.

Ca si in cazul TTIP, negocierile s-au derulat in spatele usilor inchise, in ciuda faptului ca impactul ar fi unul major pentru tarile vizate.

"Vom plati un pret prea mare, daca ne vom bucura de reusita inregistrata in cazul TTIP si vom permite ca acordul TISA sa treaca neobservat", apreciaza reprezentantii Global Justice Now.

Majoritatea tarilor importante de pe glob, cu exceptia Chinei si Rusiei, sunt implicate in negocierea acordului care ar putea bloca procesul normal de privatizare in servicii publice, deschizand usa catre un "capitalism de cazinou", dupa cum apreciaza Global Justice Now.

Pentru moment, doar oficialii de la Londra au reactionat in fata acestor acuzatii declarand prin Departamentul de Comert International ca TISA nu pune in pericol in niciun fel sfera serviciilor publice, Marea Britanie fiind interesata doar de semnarea unei intelegeri "ambitioase".

Efectul ar putea fi resimtit atat in modificarea reglementarilor de securitate din sistemul bancar, ceea ce ar atrage un nou risc de prabusire a pietelor echivalent cu cel din 2008, dar si in piata muncii, in sfera dezvoltarii serviciilor publice din tarile emergente sau in legislatia de mediu, cred expertii Global Justice Now.

Nick Dearden, directorul grupului a explicat: "Aceasta intelegere ar periclita insasi conceptul de servicii publice. Este un pact de privatizare rapida a acestora, bazat pe ideea ca, in locul deservirii intereselor publicului, guvernele ar trebui sa lase loc corporatiilor sa faca acest lucru".

Dearden crede ca unele dintre clauze vor duce la pierderea controlului guvernamental asupra serviciilor strategice, "de la protectia sociala din cadrul serviciilor publice si pana la politicile de mediu, tiate vor fi pierdute in favoarea marilor companii".

Sclavagism modern

Printre primii afectati de o astfel de masura ar putea fi muncitorii imigranti, care ar urma sa aiba parte de tratamente similare celor din Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite sau Qatar, unde angajatii straini sunt tratati, uneori, ca niste sclavi.

Muncitorii migranti ar putea ajunge la mana angajatorilor prin neprelungirea contractelor periodice de munca, fapt care ii va aduce in conditia sa accepte si conditii mult mai proaste de munca.

De asemenea, acestora li s-ar restrange dreptul la plata salariului minim pe economie si la organizarea in forme sindicale.

Efectele merg insa mult mai departe, guvernele putand fi impiedicate de corporatii sa subventioneze dezvoltarea sectorului de energie regenerabila sau transferul datelor cu caracter personal dintr-o parte in alta.

Chair daca majoritatea statelor dezvoltate din UE au un sistem de protectie a serviciilor publice in fata intereselor corporatiste, nu acelasi lucru se poate afirma despre restul tarilor din lume.

Semanarea unui astfel de acord ar insemna pentru multe state imposibilitatea de a infiinta institutii care in tarile occidentale au deja vechime. Ba chiar si in acestea, o bresa in sistem poate aduce corporatiile in pozitia de a prelua controlul asupra vietii localnicilor.

Daniel Bertossa, director in cadrul PSI, crede ca un astfel de accord limiteaza drastic suveranitatea statelor, lasand la mana intereselor corporatiste servicii precum: energie, transport sau baze de date.

"TISA este o parte a unui proiect radical de a elimina dreptul guvernelor de a regulariza piata si de a o ingheta la un nivel care sa corespunda intereselor corporatiilor", sustine acesta.

70% din glob

Pe site-ul Team TISA, care canalizeaza informatiile pe care marile corporatii sunt dispuse sa le aduca la cunostinta publicului despre acest proiect, se afirma:

"Serviciile prezinta cel cea mai rapida crestere sectoriala din economia globala si conteaza in proportie de doua treimi in venituri, capacitand o treime din forta de munca la nivel global si aproape 20% din piata comertului.

TISA ofera oportunitatea extinderii peste 50 de tari, acoperind piata globala in proportie de 70%".

Pentru reprezentantii Uniunii Europene, acordul TISA este unul menit sa favorizeze dezvoltarea acestei piete, in contextul in care "UE este cel mai mare exportator de servicii din lume, cu milioane de slujbe in Europa in acest sector.

Deschiderea pietelor ar insemna o crestere a sectorului si aparitia unor noi locuri de munca".

In acelasi timp, americanii pretind ca ei reprezinta cea mai mare forta in industria serviciilor la nivel global, cu o influenta anuala de 1.300 miliarde dolari.

#acorduri comerciale liber schimb, #acord TTIP, #negocieri secrete, #piete globale, #acord TISA , #Forta de munca