Reciclarea deseurilor IT ofera mari oportunitati de afaceri

Joi, 23 Noiembrie 2006, ora 08:11
1670 citiri

Deseurile IT vor trebui revalorificate in proportie de 80% in fabrici specializate si nu in simple ateliere de dezmembrare, a declarat, miercuri, Valentin Negoita, presedintele organizatiei colective Eco Tic. Atelierele de dezmembrare, care pot fi foarte utile in reciclarea componentelor altor industrii, nu sunt suficiente in reciclarea deseurilor electronice si electrice, a completat Negoita, intr-o intalnire desfasurata in cadrul manifestarii Romanian Computer Show 2006. O fabrica propriu-zisa presupune activitati reunite de sortare, neutralizare si reciclare a deseurilor din IT.

Asemenea fabrici de reciclare sunt o necesitate izvorata din cadrul legislativ din Romania privind reciclarea produselor IT si electronice ce consta in Hotararea de Guvern nr. 448/2005, care traduce Directiva Comisiei Europene nr. 96/2002 privind deseurile electronice si electrice.

Pentru ca reciclarea produselor electronice si IT sa se faca in Romania este necesara o investitie de aproximativ cinci milioane de euro intr-o fabrica specializata. Reciclarea deseurilor provenite din industria IT va crea din 2007 mari oportunitati de afaceri, data fiind obligativitatea directivei 96, considera Negoita. "Deocamdata in Romania nu exista o fabrica ce ar putea recicla plastic, sticla si metale provenite din echipamente electronice sau IT", a adaugat Negoita.

Organizatia colectiva va trebui sa faca studii interne privind costurile reciclarii si cele de transport. "Acestea vor putea fi provizoriu reciclate in fabrici specializate din Ungaria sau Cehia la un cost de 0,60 euro pe kilogramul de echipament", a adaugat Negoita.

In Romania exista o singura fabrica specializata pe reciclarea maselor plastice la Buzau, operata de compania taiwaneza Greentech, care nu se ocupa insa si de separarea maselor plastice din produsele IT.

Contactati de NewsIn, reprezentantii Greentech au declarat ca in curand compania intentioneaza sa recicleze si echipamente provenite din industria IT. "Este foarte posibil sa se infiinteze o societate noua, dar nu excludem formarea unui departament specializat pe reciclarea de echipamente electronice," au declarat sursele citate.

Reprezentantii companiei nu au precizat la cat se va ridica investitia, insa "cu siguranta va fi o investitie greenfield".

NewsIn