Invazie de tigari false

Duminica, 18 Noiembrie 2007, ora 22:42
1768 citiri
Invazie de tigari false

Pirateria este in floare in Romania! In primele zece luni din acest an, volumul marfurilor contrafacute este de doua ori mai mare decat in tot anul 2006, iar la unele produse, cum ar fi tigarile sau tampoanele igienice, acesta aproape s-a triplat.Acestea ies din cinci fabrici clandestine din Romania sau sunt importate din China, Turcia.

Potrivit Autoritatii Nationale a Vamilor, in 2006 au fost confiscate 9,6 milioane de articole contrafacute, iar pana la inceputul lui noiembrie 2007 au fost confiscate 18 milioane de marfuri piratate, cu o valoare estimata de 35,3 milioane de euro.

"Practic, se poate contraface orice", ne-au spus reprezentantii Vamii, amintind ca in ultimii ani imbracamintea si incaltamintea, tigarile, cosmeticele si accesoriile de telefonie mobila au fost "tinta" preferata a contrafacerilor.

Piete ilicite

Daca anul trecut au fost descoperite doar 6,8 milioane de tigari contrafacute, anul acesta numarul a ajuns la 15,4 milioane. "Atat contrabanda, cat si contrafacerile au crescut foarte mult din cauza diferentelor de pret dintre piata noastra si Ucraina, Moldova, Rusia sau Serbia, de unde vin aceste produse si unde preturile sunt de cinci-sase ori mai mici", spune Gilda Lazar, director Corporate Affairs la JTI Romania.

Ea apreciaza ca procentul tigarilor contrafacute din totalul pietei ilicite este de 5% si spune ca in Romania sunt cinci fabrici clandestine care fac tigari ieftine.

"Din toata piata de tigarete din Romania, care este de 35 de miliarde de bucati, piata neagra este 15%", potrivit Gildei Lazar. Principalul motiv al cresterii acestei piete este, in opinia reprezentantului JTI, taxa pe viciu si acciza minima.

Continuarea in <a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=312766/ target=_blank>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.