Cartile care fabrica bani

Joi, 01 Septembrie 2005, ora 00:42
1421 citiri

Nu au inca o traditie, dar asta nu le-a impiedicat sa invadeze librariile si sa puna stapanire definitiv pe tarabe. Sunt in acelasi timp dispretuite si cautate, frunzarite, cumparate, citite pe furis sau facute cadou. Sunt volumele din asa-numitele colectii A"practicA". Mai toate editurile din Romania au descoperit aceasta reteta americana a succesului, pentru ca volumele respective pot deveni adevarate masini de facut bani. Nu trebuie ignorat insa cititorul, care face selectia: intotdeauna se vor vinde mai bine titlurile publicate de o editura cu nume, indiferent de cantitatea de fericire pe care incearca sa o vanda.

Probabil, cel care a patentat aceasta reteta este Dale Carnegie, pe numele lui real Dale Carnegey, care s-a nascut in noiembrie 1888 la o ferma din Missouri si a murit in 1955, la Forest Hills, New York, in plina glorie. A reusit sa se pastreze toata viata in topurile celor mai bine vanduti autori din lume, cartile sale fiind inca solicitate. Este unul dintre deschizatorii de drum in domeniul artei vorbirii in public si cel mai mare autor de literatura motivationala. Cert este ca Dale Carnegie a fost un profesionist al acestui tip aparte de literatura.

A"Exista o distanta intre cartile care ne ajuta cu adevarat si cele care-i ajuta mai mult de editoriA", este de parere Daniel Cristea-Enache, director de imagine al Grupului Editorial Corint. El recunoaste aici mecanismul pragmatismului pietei de carte americana, dar A"o editura serioasa nu-si poate baza programul editorial pe asemenea aparitiiA". Editura Polirom a lansat de curand o noua colectie, intitulata A"Cariere. Succes. PerformanteA".

Ovidiu Panisoara, coordonatorul acestei colectii, ne spune ca, fara a se indeparta de un anumit specific practic, si-au propus sa creeze o colectie bazata pe cercetari fundamentale. A"Am pornit de la ideea ca pe piata editoriala din Romania exista carti fundamentate stiintific, dar care fac exces de teorie, folosind un limbaj specific, si carti dimensionate doar pe latura practica, simple povesti frumoase din care, de altfel, nu vei obtine nimic la sfarsitul lecturiiA". In concluzie, secretul acestei colectii ar fi impacarea stiintei cu deliciul lecturii.

Secretul este imbinarea perfecta a informatiei stiintifice corecte cu accesibilitatea

Si Irina Arsene, directoarea Editurii Curtea Veche, considera ca succesul unei noi colectii de astfel de carti il da A"imbinarea perfecta a informatiei stiintifice corecte cu accesibilitateaA". Directoarea Editurii Curtea Veche crede ca atentia unei edituri nu trebuie sa se canalizeze in directia anihilarii concurentei. De altfel, in comparatie cu alte tari mai dezvoltate, A"Romania nu este prea plina de carti «practice»A", iar la noi, sub aceasta sintagma, A"sunt incluse gresit dezvoltarea personala, autocunoasterea, relatiile interumane, educatia copiilor, educatia financiara, alimentatia sanatoasa si tot felul de hobby-uriA", a spus Irina Arsene.

Un lucru asemanator ni-l spune Daniel Cristea-Enache, care ne-a declarat ca volumele din Editura Runa a Grupului Editorial Corint sunt carti care se incadreaza conceptului A"practicA", dar care este inteles intr-un sens mai larg: A"avem carti de reala educatie, manuale, enciclopedii, albume. Sunt carti de maxima utilitate, care nu fac concesie gusturilor mai joase ale unei anumite categorii de publicA". Din aceasta cauza e greu de spus cu certitudine cine formeaza publicul tinta al acestor volume.

A"Publicul nostru nu este prea bine definitA", ne spune si Irina Arsene. A"Sa nu uitam ca aceste carti au in Romania o istorie scurta: literatura s-a citit si sub regimul comunist, dar cartile de dezvoltare personala erau de neimaginatA". Prin urmare, cartile acestea pot fi recomandate la ora de dirigentie, pot deveni instrumente de lucru in cabinetul psihologului sau in lupta antidrog, pot intra in A"meniulA" nutritionistilor si al celor care vor sa duca o viata sanatoasa. A"Iata noul public al acestor cartiA".

Colectia de la Polirom pe care am amintit-o deja este ceva mai pretentioasa. Cartile sunt in cautarea unor A"persoane care isi construiesc o cariera de succes, care doresc sa se dezvolte mai mult la nivelul abilitatilor de comunicare, privind modul in care se pot motiva si stiu sa se integreze cu succes intr-o echipaA", ne-a declarat Ovidiu Panisoara. Provocarea pe care si-au asumat-o a fost sa faca din carti A"atat manuale si pachete de sprijin pentru cititori, cat si demersuri de cercetare in domeniile abordateA".

Marea problema a acestor carti o reprezinta chiar autorii lor. Nu de putine ori, acestia sunt suspectati de diletantism, de lipsa de pricepere in domeniul abordata si de dorinta de imbogatire rapida.

Cum spune si Daniel Cristea-Enache, nu toti pot fi A"Dale CarnegieA", A"ca in orice domeniu, si aici exista profesionisti si diletantiA". A"Precautiile cititorilor sunt, din pacate, justificateA", considera si Ovidiu Panisoara. De aceea, in calitate de coordonator de colectie si de lector la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatei, Ovidiu Panisoara ne-a declarat ca exista o atentie marita pentru ca A"volumele publicate sa fie sustinute de o expertiza consistenta a autorilor respectivi. A"Am vazut carti despre lucrul in echipa care nu aveau o bibliografie minimala; ei, bine, eu nu contest ca autorul in cauza avea multe informatii originale, dar sa realizezi o carte intreaga in care sa nu faci apel la cercetarile (si persoanele) consacrate in acel domeniu nu este un lucru chiar in regulaA", crede coordonatorul colectiei A"Cariere. Succes.

PerformanteA" de la Polirom. Irina Arsene este de parere ca eventualii cititori trebuie sa se descurce intre cartile adevarate si maculatura, fiind de preferat sa aleaga nume mari. Acesta este si secretul Editurii Curtea Veche, anume sa ofere cititorilor titluri ale unor specialisti recunoscuti, carti de popularizare, dar cu o baza stiintifica. A"Nu sunt simple povesti pe care le citesti si apoi le abandonezi in raftA", mai spune Irina Arsene.

Probabil, acesta este visul oricarei carti practice, sa nu adune praful intr-un raft, ci sa se faca utila. Pentru ca, oricum, nu are timpul de partea ei, asa cum se pot lauda suratele din literatura de fictiune.

Autor: Elena Vladareanu

Averea