Strategia Nationala de Export 2014-2020 ajunge in dezbatere publica saptamana viitoare

Vineri, 09 August 2013, ora 14:50
1548 citiri
Strategia Nationala de Export 2014-2020 ajunge in dezbatere publica saptamana viitoare

Ministerul Economiei va lansa in dezbatere publica saptamana viitoare Strategia Nationala de Export pentru perioada 2014-2020, a anuntat vineri Manuel Donescu, secretar de stat in cadrul institutiei.

"O prima forma a strategiei o vom avea in septembrie. Vrem ca aceasta strategie sa fie pe termen lung, 2014-2020, si sa o corelam cu celelalte strategii ale tarii. In ultimii ani a lipsit o strategie a tarii pe orizontala", a spus Donescu.

El a mentionat ca ultima strategie de export a tarii a fost cea aferenta perioadei 2005-2009, iar cea elaborata pentru perioada de dupa 2009 nu a fost aprobata de Guvern.

Donescu a adaugat ca se urmareste o reforma a sistemului de promovare comerciala si economica a Romaniei in strainatate, in cadrul caruia exista in prezent 83 de birouri in intreaga lume.

"Economia Romaniei are nevoie de un sistem de promovare mult mai eficient, iar fondurile sunt putine, asa ca trebuie sa punem accent pe calitatea serviciilor. Este nevoie sa fim cat mai apropiati de mediul de afaceri si sa avem un feedback din mediul privat", a spus Donescu.

El a reamintit ca ministerul si-a propus sa deschida opt birouri de promovare si sa inchida temporar sase. Cele noi vor fi la Sankt Petersburg (Rusia), Erbil (Irak), Doha (Qatar), Hanoi (Vietnam), Jakarta (Indonezia), Dakar (Senegal), Hong-Kong (China) si Nairobi (Kenya). Birourile care se vor inchide temporar sunt cele de la Lisabona, Madrid, Dublin, Copenhaga, Tripoli si Damasc.

Intrebat care sunt salariile atasatilor din aceste birouri, Donescu a mentionat ca reprezentantul din Irak are un venit de 8.500 de dolari, in care este inclus salariul de baza, sporul sotiei si copiilor, precum si sporul de risc de tara. Atasatul din Brazilia castiga 5.100 de dolari, iar cel din Ungaria, 2.400 de euro.

Donescu a admis ca reprezentantul din Irak nu vorbeste limba araba, dar a spus ca, in opinia sa, conteaza mai mult faptul ca a ajutat firmele romanesti sa obtina contracte de peste 300 de milioane de dolari in ultimele doua luni.

Este vorba despre un contract de 195 de milioane de dolari pentru realizarea de lucrari hidrotehnice, semnat in luna iulie, si de un alt contract de 110 milioane de dolari, pentru construirea de locuinte, parafat in iunie. Secretarul de stat a refuzat sa precizeze care este numele companiilor, aratand ca acest lucru este irelevant in conditiile in care aceste investitii ajuta economia romaneasca in general.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#strategie nationala export, #dezbatere publica strategie export, #Ministerul Economiei export, #promovare comerciala Romania , #Exporturi