Situatia IMM-urilor se mentine dificila

Marti, 15 Februarie 2011, ora 12:09
1735 citiri
Situatia IMM-urilor se mentine dificila

Situatia IMM-urilor se mentine dificila din punct de vedere al "demografiei" si productivitatii, declinul din 2009 fiind resimtit si in 2010, chiar daca din perspectiva exporturilor lucrurile s-au imbunatatit in ultimul an, a declarat Peter Barta, directorul executiv al Fundatiei Post-Privatizare, transmite Mediafax.

"Atat 2010, cat si 2009 au reprezentat ani dificili pentru economie, asa cum o arata si majoritatea indicatorilor economici. Chiar daca din perspectiva exportului am stat bine si am reusit sa recuperam putin din handicapul lui 2009, ceilalti indicatori nu au inregistrat imbunatatiri.

In ceea ce priveste demografia firmelor, cred ca ne aflam in aceeasi situatie de declin din 2009; chiar daca au fost inregistrate firme noi, numarul acestora nu a reusit sa recupereze declinul inregistrat in anul 2009, cand s-au inregistrat peste 133.000 de suspendari de activitate", a spus Barta pentru MEDIAFAX. 

El a aratat ca 2010 a reprezentat un an al repozitionarii afacerilor, majoritatea intreprinzatorilor cautand alternative noi de imbunatatire a indicatorilor economici prin renuntarea la acele activitati care nu erau profitabile sau prin incercari de reducere a costurilor. 

Din punct de vedere al productivitatii, Barta considera ca nu au avut loc modificari semnificative, IMM-urile fiind inca mult in urma in ceea ce priveste productivitatea muncii la nivel de angajat.

"Toate acestea se datoreaza unui cumul de factori, plecand de la instabilitatea legislativa si imposibilitatea de a realiza predictii pe baza unui plan de afaceri. Aici putem mentiona doar modificarea TVA sau schimbarile din punct de vedere al fiscalitatii in general. Pe de alta parte, gradul de inovatie in randul IMM-urilor este foarte scazut. Multe initiative antreprenoriale au esuat si datorita slabei pregatiri a celor care conduc o afacere", a aratat Barta.

133.000 de IMM-uri si-au suspendat activitatea in 2009, in timp 116.000 de noi firme au fost infiintate.

Cele mai multe firme care au fost inchise au fost din domeniul serviciilor de intermediere imobiliara, constructiile, industrie si servicii de administrare si sprijin, comert.

#export, #exporturi, #imm , #Exporturi