Siemens isi va incheia activitatile in Sudan, din motive de etica

Luni, 22 Ianuarie 2007, ora 11:06
1032 citiri

Grupul german Siemens va renunta la operatiunile din Sudan, din motive politice si de etica, a declarat, intr-un interviu acordat publicatiei Der Spiegel, directorul general al companiei, Klaus Kleinfeld, citat de Reuters. In pofida rezultatelor financiare pozitive, imaginea Siemens a fost afectata, recent, de un scandal privind disparitia a circa 200 milioane de euro din conturile companiei, suma utilizata pentru darea de mita, potrivit suspiciunilor procurorilor, precum si de activitatile din Sudan, unde aproximativ 200.000 de oameni au fost ucisi, in ultimii patru ani, in conflictul din regiunea Darfur.

Politica Siemens nu implica oferirea de mita pentru asigurarea unor contracte, a afirmat Kleinfeld.

Intrebat daca grupul si-ar incheia operatiunile dintr-un stat, din motive etice sau politice, oficialul Siemens a declarat ca acesta decizie se aplica in cazul Sudanului. "Am decis sa ne retragem toate diviziile si nu din motive de securitate", a raspuns Kleinfeld.

Economia Sudanului a consemnat o crestere importanta, in ultimii ani, pe fondul exporturilor importante de petrol, dar autoritatile din SUA au exercitat presiuni asupra firmelor straine, pentru incheierea activitatilor din aceasta tara. Firmele americane nu mai au dreptul sa opereze in statul african, incepand cu 1997.

Un numar redus de investitori americani au vandut actiuni detinute la Siemens, in semn de protest fata de prezenta firmei in Sudan.

Totodata, ministrii Externelor din UE vor analiza posibilitatea de a ameninta statul cu sanctiuni economice, in cazul in care autoritatile nu permite accesul fortelor de mentinere a pacii in Darfur.

Siemens are activitati in aproape 190 de tari, iar vanzarile aferente celui mai recent trimestru s-au plasat la aproape 24 miliarde de euro.

Pe de alta parte, publicatia germana Focus a relatat ca procurorii din Munchen au interogat, in total, 60 de suspecti, referitor la suspiciunile de delapidare si oferire de mita.

Contactat de Reuters, procurorul Anton Winkler a refuzat sa confirme informatia.

Siemens investigheaza, in mod separat de autoritati, realizarea unor plati suspecte pentru servicii de consultanta, in valoare de 420 milioane de euro.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)