Schimburile comerciale dintre Romania si Emiratele Arabe, in crestere

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 17:22
1986 citiri
Schimburile comerciale dintre Romania si Emiratele Arabe, in crestere

Volumul schimburilor comerciale dintre Romania si EAU s-a dublat in primele 9 luni, la 430 mil dolari.

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a avut luni o serie de intalniri cu oficiali din Emiratele Arabe Unite in cadrul discutiilor fiind subliniata cresterea cu aproape 100% a schimburilor comerciale,care au ajuns la un volum de aproape 430 mil dolari in primele 9 luni.

Astfel, Ion Ariton s-a intalnit luni, in cadrul vizitei din Emiratele Arabe Unite (EAU), cu ministrul Energiei Mohamed Bin Dhaen Al Hamli.

"Cu aceasta ocazie, a fost abordata tema privind reactivarea Comitetului mixt de cooperare economica si tehnico-stiintifica, prilej de mentinere a dialogului la nivel guvernamental si de identificare a unor proiecte comune care pot aduce beneficii ambelor parti, in special in sectoarele: petrol, gaze naturale, resurse minerale, energie si apa", se arata intr-un comunicat transmis luni de Ministerul Economiei.

De asemenea, au fost abordate posibilitatile de cooperare in domeniul extractiei si valorificarii hidrocarburilor, fiind remarcata expertiza specialistilor romani, precum si in domeniul utilizarii responsabile a energiei electrice si apei potabile, in conformitate cu cerintele internationale de protectie a mediului si reducere a efectelor asupra incalzirii globale.

Totodata, Ariton s-a intalnit luni si cu ministrul Comertului Exterior din Emiratele Arabe Unite, Seica Lubna Bint Khalid Al Qasimi.

In cadrul discutiilor s-a analizat evolutia schimburilor comerciale bilaterale, fiind subliniata cresterea de aproape 100% a acestora, ajungand la un volum total de aproape 430 milioane dolari in primele noua luni, ceea ce face din Emiratele Arabe Unite sa fie primul partener comercial al Romaniei in Orientul Mijlociu.

De asemenea, a fost remarcat faptul ca prin diversificarea structurii schimburilor comerciale, in ultimile luni pe piata emirateza au patruns produse noi romanesti, precum: farmaceutice, materiale plastice, pielarie si electrotehnice, iar pe piata romaneasca au intrat noi produse emirateze, cum ar fi produsele chimice.

Partenerii de dialog au convenit ca Romania are un potential extrem de ridicat pentru productia si exportul de produse alimentare, in acest context firmele emirateze putand beneficia de avantajele investirii in capacitiƒti de productie de alimente in Romania, care apoi sa fie valorificate pe piata emirateza.

Ministrul emiratez al comertului exterior a tinut sa sublinieze ca experienta companiei Dubai Ports World, care opereaza in concesiune terminalul de containere Constanta Sud si care a crescut capacitatea de operare prin investitii, reprezinta un exemplu pozitiv pentru investitorii emiratezi, care vor sa dezvolte afaceri in Romania.

#comert Emiratele Arabe Unite, #schimb comercial Romania Emirate , #Exporturi