Romania va relua exporturile de carne de porc in UE

Duminica, 17 Noiembrie 2013, ora 12:04
2076 citiri
Romania va relua exporturile de carne de porc in UE
Foto: romanian.cri.cn

Romania va relua exporturile de carne de porc in tarile Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2014, din toate exploatatiile comerciale din tara acreditate pentru export pe piata comunitara, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu.

"Este foarte important ca de la 1 ianuarie 2014 se va putea exporta carne de porc in spatiul comunitar din toate exploatatiile comerciale din tara acreditate pentru export. La ora actuala avem la nivel national 218 astfel de exploatatii comerciale, cu 1,8 milioane de porci, iar 42 au deja acreditare pentru export pe piata comunitara.

In prezent, exporturile in tarile Uniunii Europene se realizau doar din patru judete din vestul tarii, respectiv din Timis, Arad, Caras si Bihor. Este foarte important pentru sector ca s-a obtinut aprobarea de export in spatiul comunitar pentru ca se poate ajunge la incasari de peste un miliard de euro", a spus Manastireanu pentru Agerpres.

Romania a fost in ultimii ani tributara importurilor de carne de porc chiar si pentru acoperirea consumului national, in timp ce exporturile erau de cateva ori mai mici si se realizau mai mult in tarile din afara spatiului comunitar.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, in primul semestru din acest an, carnea de porc proaspata si refrigerata a ocupat prima pozitie in clasamentul importurilor de produse agroalimentare, cu 57.587 tone, in valoare de 98,12 milioane de euro, acestea provenind cu precadere din tarile UE, in general din Germania, Ungaria, Olanda, Spania, Belgia, Austria si Danemarca.

Exporturile autohtone de carne de porc si de porci vii au fost afectate de restrictiile impuse Romaniei de Uniunea Europeana, inca din anul 2003, din cauza evolutiei pestei porcine clasice. In acel an, Romania a exportat 478.669 de tone de carne de porc, in valoare de 619,12 milioane de euro.

Ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate in 2007, ANSVSA cheltuind pana in prezent peste sapte milioane de euro pentru derularea programului de eradicare a acestei boli pe teritoriul tarii.

#export carne porc, #export carne UE, #ANSVSA export carne porc , #Exporturi