Romania va exporta carne de porc in Uniunea Europeana

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 15:52
2229 citiri
Romania va exporta carne de porc in Uniunea Europeana

Romania va putea exporta carne de porc in tarile Uniunii Europene, incepand cu 1 ianuarie 2012, decizia fiind aprobata marti in unanimitate de statele membre, a declarat, marti, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis.

"In urma raportului prezentat de Autoritatea Veterinara am obtinut acordul statelor membre in Comitetul Veterinar Permanent de a relua exporturile de carne de porc in tarile comunitare, incepand cu 1 ianuarie 2012. Speram ca pana la sfarsitul anului decizia sa fie publicata in Jurnalul oficial al Comisiei Europene", a precizat Radu Roatis.

Reluarea exporturilor va ajuta nu numai fermele comerciale ci si crescatorii de porci din Romania, considera Roatis.

"Ridicarea acestei bariere comerciale impuse Romaniei din cauza pestei porcine ar putea aduce, in primul an de export, intre 600 de milioane si un miliard de euro, potrivit aprecierilor facute de reprezentantii industriei autohtone a carnii", a subliniat seful ANSVSA.

Pentru obtinerea acestui acord din partea Comisiei Europene (CE), Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a prezentat un raport complet privind stadiul supravegherii animalelor in ceea ce priveste pesta porcina clasica, inclusiv toate analizele facute de medicii veterinari de la animalele din fermele care au solicitat exportul pe piata comunitara, din zonele apropiate acestora, dar si din gospodariile populatiei.

"Va exista un impact deosebit si asupra consumului de cereale si pentru dezvoltarea abatoarelor. Consider ca Romania va putea exporta intr-o prima etapa in jur de 100.000 tone", a precizat Tabara.

Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti au fost interzise pe piata Uniunii Europene din anul 2003 si au fost prelungite pana in anul 2009, intrucat Romania folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.

Potrivit datelor INS, la 1 mai 2011, Romania inregistra un efectiv de peste 4,596 milioane de porci, mai mic cu 2,2 procente fata de aceeasi perioada din 2010, cand erau 4,7 milioane de capete. In fermele mari sunt crescuti in jur de 1,4 milioane de capete.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#carne de porc exporturi, #Romania export carne de porc Europa , #Exporturi