Romania, dependenta de Europa la export. Cum ne tratam?

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 18:05
2384 citiri
Romania, dependenta de Europa la export. Cum ne tratam?

Romania trebuie sa inceapa sa gandeasca o strategie de diversificare a exporturilor romanesti si de marire a numarului de parteneri comerciali pentru a reduce dependenta de Uniunea Europeana, unde merg peste 70% din exporturile locale.

Conform raportului Institutului National de Statistica, in primele cinci luni ale anului 2012, exporturile romanesti au crescut cu 1,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 18,5 miliarde de euro. Conform INS, marfurile au continuat sa mearga catre tarile Uniunii Europene in proportie de 71,05%.

Intrebat care ar fi o pondere echilibrata intre exporturile catre UE si cele catre zona extracomunitara, analistul economic Mircea Cosea a spus ca este greu de estimat. "Discutand intr-o maniera pur teoretica, ar trebui sa incercam sa reducem in urmatorii zece ani cu cel putin 10-15% ponderea exporturilor catre Uniunea Europeana si sa le orientam catre zona extracomunitara", a declarat acesta.

Parerea sa este insa ca, in momentul de fata, este necesar sa lucram la reorientarea exporturilor in masura in care marfurile noastre pot patrunde pe pietele extracomunitare, fara a propune o anumita cifra si o schimbare radicala imediata.

"Aici nu e o chestiune foarte simpla. Trebuie sa vedem ce marfuri romanesti au vocatie de export pe piete cum ar fi China, India, Rusia, Turcia, fostele republici sovietice sau chiar America Latina si Africa. E o chestiune care cere timp. Polonezii au luptat pentru asta vreo zece ani, dar trebuie sa incepem cat mai repede pentru ca vom ramane prea dependenti", a declarat Mirce Cosea, pentru Business24.

Dupa parerea sa, trebuie sa incepem prin echilibrarea balantei comerciale si reducera importurilor de completare. "In fiecare produs de export trimis catre Uniunea Europeana, noi avem un import de completare din UE foarte important. La Logan, spre exemplu, mai mult de jumatate din valoarea lui e import de completare venit din Uniunea Europeana", spune Cosea.

In ceea ce priveste directia in care Romania ar trebui sa priveasca, Mircea Cosea propune China, Turcia si Rusia, zone in care ne-am putea extinde fara probleme. La randul sau, analistul economic Ionel Blanculescu numeste tarile din zona Golfului Persic, Rusia si China, printre posibilii parteneri comerciali ai statului roman.

Marfurile din Romania, cu stampila europeana

Conform acelorasi date ale Institutului National de Statistica, in primele cinci luni ale anului si valoarea importurilor a crescut cu 0,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 22,1 miliarde de euro. La fel ca si in cazul exporturilor, marfurile care intra in tara provin tot din tari din Uniunea Europeana, acestea avand o pondere 72,77% din valoarea totala.

"Importurile din zonele extracomunitare cred ca trebuie sa le axam pe energie si materii prime pentru ca centrul tehnologic, inovarea si cercetarea se afla in Uniunea Europeana. Pentru a ridica nivelul de competitivitate al industriei noastre, noi trebuie in continuare sa importam produse de inalta tehnologie", este de parere Mircea Cosea, care adauga ca ar trebui sa se dezvolte si actiuni de cooperare.

"Spre exemplu, in industria alimentara, in industria prelucratoare, pentru ca si astea sunt lucruri care afecteaza balanta comerciala. Am putea sa dezvoltam in aceste tari, anumite linii de productie, unde noi suntem inca foarte buni, cum e industria mobilei, industria textilelor si a confectiilor pentru ca ne putem orienta mai mult ciclul de import si export si catre alte zone", spune economistul.

#exporturi romania, #importuri romania, #pondere exporturi Uniunea Europeana , #Exporturi