Radulescu: Romania ar putea fi nevoita sa importe grau mai scump decat cel exportat

Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 13:34
1398 citiri
Radulescu: Romania ar putea fi nevoita sa importe grau mai scump decat cel exportat

Romania ar putea fi nevoita sa importe grau, incepand din primele luni ale anului viitor, la un pret cu pana la 30% mai mare decat cel cu care a exportat, din cauza cantitatilor mari de grau livrate in afara tarii, a declarat luni secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Radulescu, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca Romania are contractate pentru export in acest an 1,7 milioane tone de grau, la un pret care variaza intre 190 si 210 euro pe tona, si ar putea importa 600.000-700.000 tone, pentru care va plati pana la 250 euro pe tona.

"Faptul ca am exportat foarte mult in acest an ne va face sa si importam. Chiar daca nu vor fi cantitati mari, vor fi importuri de imbunatatire a calitatii, astfel incat graul sa fie bun de panificatie. (...) Asta e, comertul e liber!", a explicat Radulescu.

Productia nationala de grau din acest an s-a ridicat la 5,6 milioane tone.

Radulescu apreciaza ca intreaga cultura de paioase va fi mai mare in acest an, comparativ cu anul trecut.

"Este prima data cand facem o cantitate atat de mare, istorica de porumb, in sensul productiei medii la hectar, in jur de 5.000 de kilograme. Pana in prezent au fost recoltate 9 milioane tone de porumb, din 9,4-9,5 milioane tone estimate. Din acestea, 1,5 milioane tone sunt contractate la export", a mai spus Radulescu.

Secretarul de stat a aratat ca pana in prezent agricultorii au avut probleme cu semanatul culturilor de toamna din cauza vremii nefavorabile, fiind infiintate doar 70% din culturile de grau.

De asemenea, Radulescu a mai spus ca 20-25% din cultura de rapita ar putea fi afectata in conditiile unei ierni geroase.

"Rapita s-a semanat in timpul optim, dar daca va fi frig vom pierde 20-25% din productie, fiind o planta sensibila la ger", a afirmat Radulescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#exporturi, #grau, #importuri, #pret , #Exporturi