Multinationalele realizeaza 60% din exporturile totale ale Romaniei

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 16:30
1931 citiri
Multinationalele realizeaza 60% din exporturile totale ale Romaniei

Companiile multinationale realizeaza 60% din valoarea totala a exporturilor, a declarat, joi, presedintele Uniunii Camerelor de Comert si Industrie Bilaterale din Romania (UCCIBR), Nasty Vladoiu.

Intr-un top al celor mai mari exportatori, primii zece sunt responsabili de peste 40% din valoarea exporturilor din economie, a adaugat oficialul UCCIBR, citat de Newsin.

Acesta a mentionat ca principala concluzie care se desprinde de aici este aceea ca, de fapt, companiile cu capital strain joaca un rol esential in economia nationala.

"Astazi, in Registrul Comertului din Romania figureaza peste 182.000 de societati cu participare straina la capital, ceea ce reprezinta 40% din totalul firmelor inregistrate in Romania", a mai spus Nasty Vladoiu.

Acesta a amintit ca investitiile straine directe sub forma de capital social, inclusiv profitul reinvestit, se apropie de 35 de miliarde de euro, la aceasta suma adaugandu-se credite in valoare neta de peste 17 miliarde euro acordate de actionari straini firmelor din Romania.

"Statisticile indica faptul ca firmele cu participare de capital strain tind sa fie mai bine capitalizate decat cele cu capital romanesc", a mai spus Vladoiu.

Deficitul comercial al Romaniei a fost de 27,965 miliarde lei in primele opt luni ale acestui an, mai mare cu 2,6 miliarde lei fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat Institutul National de Statistica.

Exporturile FOB realizate in primele opt luni din 2012 au insumat 131,063 miliarde lei, in crestere cu 6% fata de aceeasi perioada din 2011.

Deficitul comercial al Romaniei a crescut in 2012

#exporturi romania, #multinationale exporturi Romania, #exportatori Romania , #Exporturi