Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mieii romanesti fac Pastele in Grecia, Italia, Franta sau Ungaria

Mieii romanesti fac Pastele in Grecia, Italia, Franta sau Ungaria
Traditionalul miel de Pasti este din ce in ce mai des inlocuit pe mesele romanilor cu porcul sau pasarea. "Mari amatori de carne de porc, majoritatea romanilor consuma carne de oaie doar o data pe an - de Pasti. Din pacate, multi prefera sa renunte la aceasta placere daca achizitionarea unui miel inseamna sa-si cheltuiasca jumatate din salariu", ne-a declarat Mihai Dumitriu, presedintele Patronatului Crescatorilor si Exportatorilor de Ovine.

Oricum, aceste sarbatori inseamna scoaterea la vanzare a aproximativ trei milioane de miei (din totalul productiei de 6 milioane). Pentru ca, in restul anului, crescatorii nu-si pot valorifica marfa in tara, oile romanesti ajung pe mesele strainilor. Desi decenii intregi Romania a alimentat piata araba cu ovine, in ultimii ani oile romanesti au pierdut teren in fata celor australiene, mai ieftine si mai mari.


Crescatorii autohtoni s-au reorientat in acest fel catre zona europeana, tari precum Grecia, Italia, Franta, Croatia si Bosnia importand oi din Romania pentru populatia musulmana. "70% din exporturi se indreapta catre piata comunitara, 18% catre tari terte, iar 12% catre tarile arabe.


In tarile europene obtinem un pret bun (aproximativ 2.000 euro/tona), putem vinde miei mai mici si nici nu avem concurenta foarte mare. Deja se spune ca am inundat piata europeana pentru ca, fiind o activitate profitabila, producatorii romani au tot crescut numarul de animale", a mai spus Mihai Dumitriu.



Sursa: Adevarul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 848 ori