INS: Exporturile cresc pe segmentul masinilor si echipamentelor de transport

Vineri, 18 Iunie 2010, ora 17:18
1416 citiri
INS: Exporturile cresc pe segmentul masinilor si echipamentelor de transport

Cea mai mare pondere in exportul romanesc in primele patru luni le-au inregistrat masinile si echipamentele de transport (de 42.6%), in timp ce exporturile de alimente, bauturi si tutun reprezinta singura grupa de bunuri care a inregistrat o dinamica negativa, a anuntat, vineri, INS. 

In primele patru luni ale anului 2010 nu se constata modificari fata de perioada corespunzatoare a anului 2009, din punct de vedere al ierarhiei primelor doua grupe de bunuri cu cea mai mare pondere in exporturile Romaniei, a declarat vineri, presedintele Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu.

Grupa "Masini si echipamente de transport" si grupa "Alte produse manufacturate," isi pastreaza ponderile majoritare, chiar daca ponderea celei de-a doua grupe a scazut usor in primele patru luni 2010 fata de perioada corespunzatoare din 2009 (cu 2.6%).

"Cea mai mare pondere in exportul romanesc in primele patru luni din 2010 le-au inregistrat masinile si echipamentele de transport, de 42.6%, in crestere cu 2% fata de primele patru luni ale anului 2009.

Dinamica exportului de masini si echipamente de transport a fost de circa 30% fata de perioada ianuarie-aprilie 2009", a spus Voineagu.

"Pe locul doi ca pondere in totalul exporturilor din primele patru luni 2010 se afla grupa "Alte produse manufacturate", cu o pondere de 34.7%, in scadere cu 2.6 % fata de perioada ianuarie-aprilie 2009, si trebuie tinut cont de faptul ca pana in februarie 2009 inclusiv, aceasta grupa de bunuri detinea ponderea principala in exporturile Romaniei, fiind devansata incepand din martie 2009 de grupa 'Masini si echipamente de transport'", a mai spus Voineagu.

"La fel ca si in primele patru luni 2009, pe locul al treilea ca pondere in totalul exporturilor se afla grupa 'Combustibili minerali, lubrifianti si produse inrudite', ce au inregistrat o crestere de 25.6% in primele patru luni 2010, avand o pondere relativ constanta in totalul exporturilor (+0.1%)", a mai spus presedintele INS.

Exporturile de materii prime si materiale, cu o pondere de 5.6% in total exporturi (in usoara crestere, cu +0.2 puncte procentuale fata de primele patru luni din 2009) au inregistrat o dinamica de peste 26% fata de perioada ianuarie-aprilie 2009.

"De remarcat este ca la nivelul primelor patru luni, exporturile de produse alimentare, bauturi si tutun reprezinta singura grupa de bunuri care au inregistrat o dinamica negativa (-0.7% fata de ianuarie-aprilie 2009), datorata evolutiei din lunile martie si aprilie 2010, cand valoarea exporturilor acestei grupe s-a redus cu circa 8% in martie si respectiv 4% in aprilie", spune Voineagu.

Nici din punct de vedere al importuilor nu exista modificari fata de perioada ianuarie-aprilie 2009, din punct de vedere al ierarhiei primelor doua grupe de bunuri, care sunt aceleasi ca si in cazul exporturilor.

Importurile de produse alimentare, bauturi si tutun, care au avut o pondere de 7.5% in structura importurilor, au inregistrat o scadere de 2 % fata de primele patru luni din 2009, fiind ca si in cazul exporturilor, singura grupa de produse care au inregistrat o valoare in scadere fata de perioada similara a anului anterior. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#exporturi, # masini, # echipamente, # transport , #Exporturi