Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Exporturile Romaniei ar trebui orientate catre tari din afara UE

Exporturile Romaniei ar trebui orientate catre tari din afara UE


Exporturile Romaniei ar trebui reorientate catre tari din afara Uniunii Europene, precum Uniunea Sovietica, tarile arabe sau China, piete care au fost pierdute in ultimii ani, avand in vedere problemele existente in zona euro, considera economistii din domeniul bancar.

"In cazul in care continuam sa exportam direct in Europa va merge tot mai prost, trebuie sa ne gandim la exporturi extra-UE si sa gasim alte piete importante", a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

El a aratat ca, daca in anul 1991 ponderea exporturilor Romaniei catre Uniunea Europeana era de 44,3%, in 2011 aceasta a crescut la 71,1%, in timp ce exporturile catre tarile din fosta Uniune Sovietica si-au diminuat ponderea de la 23% la 6%, iar pentru tarile arabe de la 4% la 2%.

Dumitru a explicat ca Romania ar putea recupera aceste piete printr-un parteneriat prin care sa promoveze produsele lor pe piata romaneasca, in schimbul accesului pe pietele lor.

Opinia lui Dumitru este sustinuta si de economistul-sef al Garanti Bank, Rozalia Pal, care apreciaza ca Romania ar trebui sa se orienteze spre zone precum China sau Statele Unite ale Americii, identificand un potential de crestere din partea pietelor externe.

"Dorim orientarea de crestere spre cerere externa, dar exista cerere in conditiile in care depindem 70% de UE? In momentul de fata nu ne ajuta zona euro pentru comert, trebuie sa ne orientam catre piete din afara Uniunii Europene", a spus Pal.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2485 ori