Exporturile de porumb ale Romaniei pot limita cresterea preturilor internationale

Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 18:16
1475 citiri
Exporturile de porumb ale Romaniei pot limita cresterea preturilor internationale

Exporturile de porumb ale Ucrainei si Romaniei pot contribui in acest an la reducerea deficitului existent pe piata mondiala si la limitarea cresterii preturilor, care au avansat in ultimul an cu 67%, potrivit Mediafax.


"Piata nu a luat inca in calcul Ucraina, iar Romania va avea si ea o productie buna de porumb. Acesti doi furnizori pot absorbi o parte importanta din cererea care merge in mod normal catre SUA si America de Sud", a declarat Peter Beirmann, director general la traderul de cereale Aston FFI din Lausanne, Elvetia.

Romania ar putea exporta circa 1,7 milioane tone de porumb in actualul an comercial, livrarile Rusiei ar putea fi de 850.000 de tone, iar cele ale Ucrainei de 9,6 milioane tone, potrivit firmei ucrainene de consultanta UkrAgroConsult.

Furnizorii din regiunea Marii Negre ar putea absorbi cererea din Egipt si nordul Africii, a aratat Biermann.

Ministerul roman al Agriculturii anticipeaza ca recolta de porumb va atinge in acest an 10,4 milioane de tone, in crestere cu 15% fata de anul trecut.

In Ucraina, productia de porumb este estimata la 18-20 milioane tone.

Ucraina este pe cale sa devanseze Brazilia ca al treilea mare exportator de porumb din lume, dupa Statele Unite si Argentina, cu livrari de 9,25 milioane tone in acest sezon, cu 81% mai mari decat anul trecut, potrivit estimarilor analistilor si traderilor intervievati de Bloomberg.

Ucraina a exportat 5,1 milioane tone de porumb in sezonul 2010-2011, fiind pe locul patru in lume, potrivit datelor Consiliului International al Cerealelor.

"Piata nu a luat in considerare productia Ucrainei, care va atinge un nivel record. Confirmarea nivelului productiei, odata cu apropierea perioadei de recoltare, poate limita cresterea pretului porumbului american", a declarat Pierre Begog, director general la sucursala din Kiev a firmei franceze de consultanta Agritel.

Pretul porumbului a crescut din cauza temperaturilor extrem de ridicate din Iowa si Illinois.

Cotatia porumbului cu livrare in decembrie a urcat vineri, la bursa din Chicago, cu 1,1%, la 7,4625 dolari buselul.

La sfarsitul lui august, numai 54% din recolta de porumb din Statele Unite era in stare excelenta, cel mai redus nivel dupa septembrie 2005, iar culturile vor fi afectate in continuare de seceta, potrivit datelor guvernamentale.

Consiliului International al Cerealelor a estimat luna trecuta ca exporturile de porumb ale SUA vor fi de 45 de milioane tone in acest sezon, sub nivelul de 49 milioane tone anticipat in iulie.

Productia totala de porumb a Statelor Unite ar putea totaliza 328 milioane tone, cu 4,1% sub estimarile din iulie ale Departamentului american al Agriculturii.

Rabobank International prognozeaza in acest sezon un deficit de 18,7 milioane tone de porumb pe piata mondiala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#exporturi porumb ucraina, #deficit, #cultura agricola, #export porumb , #Exporturi