Exporturile au crescut in primul semestru. Cat ajuta cursul valutar?

Joi, 09 August 2012, ora 13:55
1798 citiri
Exporturile au crescut in primul semestru. Cat ajuta cursul valutar?

Institutul National de Statistica a anuntat o crestere a exporturilor cu sase procente in primul semestru, fata de aceeasi perioada din 2011. Avansul este explicat de vacanta producatorilor din vestul Europei si de diferentele de curs valutar.

"Primul trimestru al anului e intotdeauna un trimestru pe stand-by, pentru ca exista o ciclicitate. Lasand alte turbulente, exista o inertie si la export si la vanzari. Primul trimestru, in general, e mai delicat si s-a simtit asta in export", a declarat pentru Business24, vicepresedinte UGIR 1903, Lucretia Voinescu.

In trimestrul al doilea si pe toata perioada verii, exportatorii din Romania au un avantaj fata de cei din vestul Europei, unde numeroase fabrici intra in vacanta. Astfel, la finalul verii, cand acestia se reintorc la munca, ei au nevoie de materii prime, care sunt asigurate, in parte, si de producatorii romani.

In luna iunie, exporturile au insumat 3,73 miliarde euro, in timp ce importurile se ridica la 4,663 miliarde euro. Dintre acestea, 71,2% dintre marfuri au ajuns in tari din Uniunea Europeana. O pondere asemanatoare se remarca si la importuri, unde 73,1% vin tot din UE.

INS: Exporturile au crescut mai mult ca importurile in primul semestru

Conform INS, comparativ cu iunie 2011, exporturile au scazut cu 1,2% la valorile estimate in euro, dar au crescut cu 5,7% in valori exprimate in lei. Acest lucru se datoreaza, in cea mai mare parte, diferentelor de curs valutar.

Daca in iunie 2011, cursul valutar leu/euro era de aproximativ 4,2 lei pentru un euro, in iunie 2012, situatia sta diferit, cursul atingand 4,45 lei/euro.

S-a discutat de nenumarate ori ca un curs valutar ridicat este favorabil exportatorilor romani. Cu toate acestea, situatia nu este chiar asa, mai ales dupa depasirea pragului de "echilibru", de 4,5 lei/euro.

"Cursul de 4,5 lei/euro e o chestiune de echilibru. Pe noi ne avantajeaza acest leu slab in teorie, dar, in realitate, ca furnizor, nu ai interesul sa iti omori clientul."

Romania, dependenta de Europa la export. Cum ne tratam?

Viitorul exporturilor romanesti, in afara Uniunii Europene

#crestere exporturi Romania, #avans exporturi Romania, #diferente curs valutar crestere exporturi , #Exporturi