Exporturi record de carne de porc pentru 2012

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 15:19
2304 citiri
Exporturi record de carne de porc pentru 2012

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) estimeaza exporturi de carne de porc de peste 20.000 tone echivalent carcasa pentru 2012, in contextul in care Romania a fost autorizata sa comercializeze si sa exporte carne de porc pe piata intracomunitara si in tarile terte.

Decizia a fost luata in cadrul sedintei Comitetului permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animalelor care s-a desfasurat la Bruxelles in 6 decembrie. Participarea Romaniei cu carne si produse din carne de porc la comertul intracomunitar si exportul catre tarile terte, se va realiza dupa publicarea Deciziei in Jurnalul Oficial European.

Potrivit MADR, canalul securizat pentru comert intracomunitar presupune stabilirea unei retele de ferme, abatoare si unitati sigure care indeplinesc toate cerintele de biosecuritate si trasabilitate, din care sa poata fi comercializata carnea de porc pe piata europeana si extraeuropeana.

"Sistemul pentru comert intracomunitar este deschis si reprezinta punctul de plecare pentru extinderea canalului securizat pentru toate unitatile care indeplinesc conditiile de biosecuritate si sanitare veterinare. Astfel, se asteapta ca importurile de carne de porc sa scada si sa creasca procentul de export pentru echilibrarea balantei comerciale la acest produs", se arata in comunicatul MADR.

Datele MADR arata ca, in anul 2010, productia de carne de porc a fost de circa 553.000 tone in viu iar in primele zece luni ale anului 2011, datele operative indica o productie de aproximativ 365.000 tone in viu. In ceea ce priveste importul de carne de porc in Romania, acesta a fost in anul 2010 de circa 200.000 tone carne de porc, iar in primele opt luni ale anului 2011, cantitatea importata a fost de 106.000 tone carne de porc.

Potrivit reprezentantilor MADR, la baza hotararii luate in 6 decembrie a stat raportul elaborat de catre specialistii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), care a prezentat modul in care autoritatea competenta din Romania a implementat atat Programul National de Monitorizare si Control al Pestei Porcine Clasice in Romania, cat si sistemele de biosecuritate si trasabilitate dezvoltate in cadrul sistemului canalizat.

"Aceasta reusita se datoreaza eforturilor de peste un an de zile, iar acest accept, care trebuie conservat prin toate masurile de securitate sanitare-veterinare, certifica faptul ca in perspectiva imediata vor beneficia de aceasta masura cat mai multe ferme crescatoare de porci, unitati de procesare a carnii de porc si a preparatelor din carne de porc. Reluarea exporturilor inseamna relansarea sectorului cu efecte benefice asupra dezvoltarii si a valorificarii productiei de cereale si plante tehnice", a declarat ministrul Valeriu Tabara.

#exporturi carne de porc UE, #Romania exporturi carne UE , #Exporturi