Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Exportatorii romani trebuie sa faca fata unei noi provocari, din cauza scaderii consumului

Exportatorii romani trebuie sa faca fata unei noi provocari, din cauza scaderii consumului


Cheltuielile de consum la nivel global au fost pe un trend descendent in 2012, insa in luna octombrie s-a inregistrat un usor reviriment, care ar putea duce la o redresare treptata a consumului global pe parcursul anului viitor.

Dinamica lenta a consumului global va insemna, cel mai probabil, un an plin de provocari pentru exportatorii din Romania, potrivit unui raport al companiei de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).

Pe parcursul acestui an, cheltuielile de consum la nivel global au fost in scadere, insa analistii PwC spun ca se asteapta la o redresare treptata a consumului global in 2013, presupunand ca nu vor exista socuri majore in zona euro sau o prabusire a preturilor materiilor prime.

Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanta pentru Management, PwC Romania, este de parere ca efectele acestei scaderi a dinamicii consumului global se vor resimti in intregul sector de retail si pe intreg lantul global de aprovizionare.

"Efectele acestei scaderi a dinamicii consumului global se vor resimti in intregul sector de retail si pe intreg lantul global de aprovizionare. Pentru Romania, dinamica lenta a consumului global va insemna cel mai probabil un an plin de provocari pentru exportatori. Avertismentele timpurii ale unei asemenea evolutii fac din gestionarea lichiditatii si a capitalului de lucru elemente cheie pentru restul anului 2012 si pentru primul trimestru din 2013", a declarat Bogdan Belciu, partener Servicii de Consultanta pentru Management in cadrul PwC Romania.

Indexul Consumului Global (GCI) calculat de PwC reflecta tendintele ciclului de consum la nivel mondial. "Acesta combina zeci de date economice intr-un singur index, care, de-a lungul timpului, s-a dovedit un bun indicator al evolutiilor consumului la nivel global de-a lungul timpului.

Indicatorul este unic pentru ca furnizeaza din timp semnale privitoare la tendintele consumului global, oferind companiilor si decidentilor politici informatii privitoare la cererea globala de bunuri si servicii si perspectivele de dezvoltare pe termen scurt", mentioneaza reprezentantii PwC.

"Ritmul de crestere al economiei globale a inregistrat o tendinta descendenta in ultimul an. Cea mai mare parte a statelor europene fie stagneaza, fie s-au intors in recesiune, redresarea din Statele Unite a inceput sa piarda viteza si exista temeri privind o scadere a ritmului de crestere al pietelor emergente.

In acest context, determinarea ciclului de consum devine cruciala in evaluarea perspectivelor de crestere. Ultimele date privind rata de crestere si tendinta GCI sugereaza o crestere economica foarte slaba, dar totusi o crestere si nu o revenire la recesiune. Cu toate acestea, ne asteptam la o redresare treptata a consumului global in 2013, presupunand ca nu vor exista socuri majore in zona euro sau o prabusire a preturilor materiilor prime", a declarat Richard Snook, senior economist al PwC si principalul autor al raportului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 1122 ori