Cultivatorii de lamai din Africa de Sud suspenda exporturile spre UE

Luni, 08 Septembrie 2014, ora 15:12
1469 citiri

Cultivatorii de lamai din Africa de Sud au decis sa-si suspende, in mod voluntar, exporturile spre Uniunea Europeana dupa descoperirea unei ciuperci care a infectat coaja unor fructe, decizie care ar urma sa-i coste pe cultivatori o suma de aproximativ un miliard de rand, a anuntat luni Asociatia cultivatorilor de lamai din Africa de Sud, transmite Reuters.

Africa de Sud este cel de-al treilea mare exportator mondial de lamai, dupa Spania si Turcia. Exporturile cultivatorilor de lamai din Africa de Sud genereaza o suma de aproximativ trei miliarde de rand anual iar sectorul asigura 60.000 de locuri de munca directe in timp ce in perioada de varf a sezonului de cultivare si export, lunile mai-octombrie, 100.000 de oameni lucreaza in acest sector, relateaza Agerpres.

Asociatia cultivatorilor de lamai din Africa de Sud a estimat ca vanzarile pe piata din UE, care in mod normal este responsabila pentru jumatate din exporturi, vor scadea cu pana la 15% in acest an din cauza actiunilor luate impotriva bolii citrus black spot (CBS). Aceasta ciuperca provoaca pete negre pe coaja fructelor de portocal si alte citrice insa nu este periculoasa pentru oameni.

'Nu vrem ca acest subiect sa provoace o escaladare a disputelor comerciale asa ca am decis sa oprim in mod voluntar exporturile' a declarat reprezentantul in UE al Asociatiei cultivatorilor de lamai din Africa de Sud, Deon Joubert. Potrivit acestuia fermierii vor renunta la exporturi in valoare de 500 milioane rand (46,5 milioane de dolari) si vor suporta alte costuri aditionale in valoare de 480 milioane de rand in acest an.

Aproximativ 45% din exporturile de citrice ale Africii de Sud, o industrie de opt miliarde de rand pe an, ajung in UE insa prezenta ciupercii CBS in unele loturi a determinat blocul comunitar sa interzica anul trecut importurile de lamai, portocale si mandarine. Africa de Sud este principala sursa de portocale pentru consumatorii din Marea Britanie, Germania si Franta insa cultivatorii de citrice din sudul Europei se tem ca ciuperca ar putea sa le afecteze arbustii daca fructele din Africa de Sud continua sa intre pe piata UE.

#cultivatori lamai Africa de Sud, #cultivatori lamai suspendare export, #cipuerca coaja lamai , #Exporturi