Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cresterea deficitului comercial a incetinit in noiembrie, dupa un record al exporturilor lunare

Cresterea deficitului comercial a incetinit in noiembrie, dupa un record al exporturilor lunare
Ritmul de crestere a deficitului comercial s-a diminuat la 42,2% in primele 11 luni ale anului trecut, de la 45% dupa primele zece luni, dupa ce exporturile au urcat mai rapid decat importurile in luna noiembrie, potrivit datelor publicate, marti, de Institutul National de Statistica (INS).

Exporturile FOB s-au majorat in noiembrie cu 9% fata de octombrie 2006, la 2,453 miliarde de euro, cea mai mare valoarea lunara inregistrata dupa 1990, iar importurile au crescut cu 5,2%, la 4,08 miliarde de euro.

Anualizat, dinamica importurilor se mentine peste cea a exporturilor, dar diferenta este in scadere. Exporturile au avansat cu 20,9% fata de noiembrie 2005, iar importurile cu 23,1%.

In primele 11 luni, exporturile FOB au insumat 23,844 miliarde de euro, in crestere cu 16,7% fata de perioada ianuarie-noiembrie 2005. Importurile CIF au totalizat 36,67 miliarde euro, valoare mai mare cu 24,5%. Comertul cu produse din domeniul tehnologic reprezinta o parte importanta in totalul schimburilor.

Atat la exporturi, cat si la importuri, grupa de produse cu cea mai mare pondere este cea de masini si dispozitive mecanice; masini, aparate si echipamente electrice; aparate de inregistrat si reprodus sunetul si imaginile.

In cazul exporturilor, aceste produse au reprezentat, in perioada ianuarie-noiembrie 2006, o cincime din total (20,4%), cu o valoare de 4,85 miliarde de euro, in crestere cu 34,8%. Valoarea importurilor pentru aceasta categorie este de 8,83 miliarde de euro, reprezentand aproape un sfert (24,1%). Avansul din primele zece luni a fost de 29,1%.

Alte componente importante ale importurilor se refera la achizitiile de autovehicule si produse minerale, cu ponderi de 11,2% si, respectiv 15,1% din total.
Tarile din Uniunea Europeana sunt principalii parteneri comerciali ai Romaniei, cu o pondere de circa 68% din exporturi si de peste 62% la importuri.

Datele sunt exprimate in preturi FOB in cazul exporturilor si CIF pentru importuri, conform conditiilor de livrare in comertul international.

Pretul FOB (Free On Board) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care marfa trebuie sa le suporte pentru a fi incarcata la bord.

Pretul CIF (Cost, Insurance and Freight) este pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 801 ori