Constantin: Exporturile de bovine si carne de porc in China vor incepe in zilele urmatoare

Marti, 03 Iunie 2014, ora 14:47
1785 citiri
Constantin: Exporturile de bovine si carne de porc in China vor incepe in zilele urmatoare

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, considera ca deblocarea pietei chineze pentru exporturile de bovine si carne de porc se va materializa in zilele urmatoare, dupa vizita omologului sau chinez "pe teren", la ferme si unitati de procesare, insa, in egala masura, alaturi de exporturi, raman importante investitiile in zona de productie.

"Dupa aceasta vizita, in care domnul ministru (ministrul chinez al Agriculturii - n.r.) va avea ocazia sa vada pe teren anumite ferme si unitati de procesare, cred ca o colaborare intre noi va fi mult mai usoara si multi investitori vor veni, vor clarifica toate aspectele si vor incepe sa investeasca in Romania. Deblocarea pietei din China este foarte importanta pentru noi, insa, in egala masura, am sustinut ca avem nevoie de investitii ca sa marim zona de productie din Romania si pe urma sa ne ocupam de partea de export. Avem doua obiective importante: investitii si exporturi", a spus vicepremierul Daniel Constantin.

In cadrul conferintei organizate de ANSVSA la Palatul Parlamentului, seful MADR a apreciat toate rezultatele medicilor veterinari din ultimii doi ani, mai ales ca acestea au avut un impact pe latura economica a Romaniei.

"In ultimii doi ani, si mai ales in ultimul an, ati avut cateva rezultate care au ajutat agricultura si industria alimentara a Romaniei. In primul rand, dupa sapte ani, ati reusit sa deblocati cea mai importanta piata pentru noi, piata UE, pentru exportul de carne de porc. (...) Sper ca in anul 2015 sa putem vorbi si de exportul de animale vii. De asemenea, anul trecut, am deblocat piete terte importante pentru Romania, chiar daca impactul inca nu s-a vazut. Exporturile pe piete terte au crescut cu 75%, e adevarat ca nu din produsele pe care le-ati deblocat dvs., insa potentialul pe care il avem nu este valorificat la maximum", a spus Constantin.

Acesta i-a asigurat pe veterinari ca va veghea la independenta institutiei, "cel putin in perioada in care el va fi ministru al Agriculturii", in conditiile in care activitatea veterinara este uneori afectata de interventia politicului.

"Vreau sa va asigur ca voi veghea si eu, ca inginer zootehnist, la independenta institutiei dvs. si ca atributiile pe care le aveti nu vor fi atinse cel putin in perioada in care eu sunt ministru al Agriculturii", a dat asigurari Daniel Constantin.

Ministrul chinez al Agriculturii este asteptat la finele acestei saptamani intr-o vizita oficiala in Romania.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a organizat, marti, la Palatul Parlamentului, o conferinta cu tema 'ANSVSA-10 ani de excelenta in domeniul sanitar-veterinar si al sigurantei alimentelor'.

#exporturi bovine China, #exporturi Romania China, #export carne porc China , #Exporturi