Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

China se orienteaza spre o reducere a exporturilor

China se orienteaza spre o reducere a exporturilor
Excedentul comercial al Chinei s-a triplat anul acesta, ajungand la 90 miliarde de dolari, dar, pentru anul 2006, Guvernul de la Beijing are in vedere o diminuare a exporturilor, ca urmare a tensiunilor din ultima vreme legate de textilele si alte produse chinezesti care au invadat pietele lumii, indeosebi cele americane si europene. "Exporturile Chinei si-au mentinut un ritm rapid in ultimii patru ani, dar este greu sa fie pastrat la acelasi nivel, din cauza limitarii pietelor globale si a masurilor cu caracter protectionist", releva ieri un document al Ministerului chinez al Comertului, citat de agentia Reuters.
Pentru anul 2006 este prognozata o cifra a exporturilor redusa cu 15 la suta fata de 2005, a informat Ministerul chinez al Comertului, subliniind ca China este "cea mai mare victima a protectionismului". Cu toate acestea, adauga documentul mentionat, "structura fundamentala a comertului exterior al Chinei nu va fi afectata fundamental".
Potrivit agentiei chineze de presa Xinhua, la recentul Targ anual de la Canton, contractele de export nu s-au diminuat cu mai mult de 10 la suta, scaderile afectand indeosebi textilele. Astfel, potrivit lui Xu Bing, purtator de cuvant al targului, comenzile de textile de la partenerii din SUA, pentru anul viitor, s-au diminuat cu 44 la suta fata de anul acesta. Reuters reaminteste ca exporturile Chinei vor creste anul acesta cu 26 la suta, ajungand la 745 miliarde de dolari, in timp ce importurile se majoreaza cu numai 18 la suta (655 miliarde dolari), urcand excedentul comercial al Chinei la aproape 90 miliarde de dolari, fata de 32 miliarde de dolari in 2004.Maria Cora / Bogdan Vasilescu

Curierul National

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 743 ori