CCIR elimina o veriga de baza in relatia comerciala romano-chineza

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 19:08
2793 citiri
CCIR elimina o veriga de baza in relatia comerciala romano-chineza

Decizia Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) de a-i refuza Camerei de Comert Romania-Republica Populara Chineza statutul de organizatie de utilitate publica distruge una dintre verigile serioase ale relatiilor economice si comerciale bilaterale romano-chineze, afirma presedintele CCIR.

La data de 8 decembrie 2011, Colegiul de Conducere al Camerei Nationale a atestat oficial Camera de Comert Bilaterala Chinezo-Romane, cu toate ca anterior - la 5 iulie - CCIR instiinta in scris Camera de Comert Romania-Republica Populara Chineza ca documentele inaintate "atesta legalitatea organizarii si functionarii organizatiei", drept pentru care aceasta este "atestata ca este o Camera Bilaterala de utilitate publica" si ca va primi "Certificatul Oficial ca document autentic al detinerii acestei calitati".

Pe de alta parte, organizatia condusa de Ioan Alexandru/Wang Yang nu depusese pana la data ceruta de lege documentele care sa-i ateste indeplinirea conditiilor de organizare si functionare.

Astfel, o "nota" a CCIR arata ca, la 31 mai, 33 de camere bilaterale depusesera documentatia solicitata in vederea avizarii, alte cinci erau solicitate sa aduca unele completari, dar asociatia condusa de Ioan Alexandru/Wang Yang nu era inclusa intre cele 38 de organizatii, practic nu exista.

"Ce putem sa spunem?! Exact ce spun toti ca, in Romania, nu se respecta legea. Cum sa venim sa investim in Romania, cand legea nu se respecta, cand societatile chineze sunt intampinate de niste ilegalitati imense, chiar si o societate foarte mare, cea mai mare, cu capital care este al statului chinez. Ambasada Chinei cunoaste foarte bine ce se intampla la noi si cred ca nu se mai mira ca se strica inca una dintre verigile serioase ale relatiei bilaterale", a declarat presedintele Gabriel Ghelmegeanu.

Acesta a adaugat ca a existat o tentativa de fuziune intre cele doua organizatii, dar aceasta a esuat, unul dintre motive fiind ca asociatia condusa de Ioan Alexandru/Wang Yang "nu a fost si nu este legal constituita drept Camera bilaterala" si, in plus, pe rolul instantei se afla cererea de radiere din Registrul National al Asociatiilor si Fundatiilor, precum si faptul ca 'din conducerea respectivei asociatii fac parte persoane cu condamnari penale, pentru trafic de persoane".

"Camerele bilaterale, la ora actuala, nu sunt ceea ce spera si spune Legea. Sunt tot mai mult de interes personal si nu de interes public. Si primeaza numai interesul personal. (...) Eu sunt o persoanaa indezirabila pentru ca, intotdeauna, am avut o pozitie neutra. Am avut o pozitie corecta. Nu am fost nici in dreapta, nici in stanga, adica nici cu unii, nici cu altii. Am fost, pur si simplu, pentru dezvoltarea relatiei (economice si comerciale intre Romania si China - nr)", a declarat, pentru Agerpres, Gabriel Ghelmegeanu.

La data de 14 decembrie, lista Camerelor Bilaterale asociate la CCIR parea a fi neactualizata, pe site-ul Camerei Nationale figurand doar organizatia lui Gabriel Ghelmegeanu sub numele de "Camera de Comert Bilaterala Romania-Republica Populara Chineza".

Pana in prezent, CCIR nu a comunicat care sunt cele 34 de camere bilaterale avizate in data de 8 decembrie. Potrivit unui comunicat al CCIR, legislatia in vigoare prevede ca "in tara noastra nu poate exista decat o singura camera bilaterala intre Romania si un stat strain".

"Toate organizatiile care nu indeplinesc conditiile legii urmeaza a fi radiate", a spus presedintele CCIR, Mihail M. Vlasov, conform documentului mentionat.

Camera de Comert Romania-Republica Populara Chineza a fost infiintata in 1997, la initiativa unor fosti ambasadori romani in China, cu sprijinul Asociatiei Romane de Prietenie cu R. P. Chineza si al Ambasadei Chinei la Bucuresti. Un an mai tarziu a primit personalitate juridica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Gabriel Ghelmegeanu, #Camera Comert Industrie, #relatii economice China Romania , #Exporturi