TEXTILE-CONFECTII / MOBILA
Finantare PNUD de 850.000 dolari pentru cresterea Exporturilor de Produse Textile si Mobila

Luni, 04 Iunie 2001, ora 00:00
1363 citiri

Centrul Roman de Comert Exterior deruleaza un program de sprijinire a Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania pentru dezvoltarea si diversificarea exporturilor de produse din domeniul industriei de textile-confectii si m Centrul Roman de Comert Exterior deruleaza un program de sprijinire a Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania pentru dezvoltarea si diversificarea exporturilor de produse din domeniul industriei de textile-confectii si mobilier din lemn.

Programul "Intarirea Capacitatii de Export a Romaniei" se deruleaza pana in iulie 2002 si este cofinantat de Guvernul Elvetiei si de reprezentanta din Bucuresti a Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), organizatie care functioneaza sub egida Organizatiei Natiunilor Unite (ONU).

"Valoarea totala a programului este de 850.000 dolari si, pentru acordarea unei asistente calificate pentru firmele din cele doua sectoare, proiectul este derulat prin intermediul a doua institutii multiplicatoare, respectiv
Institutul National de Moda - IMOD din Bucuresti pentru Textile - Confectii
si
Institutul National al Lemnului pentru Mobilier din lemn, coordonarea generala apartinand CRCE",
a declarat presei Anca Simion, seful Biroului Program Promovare din cadrul CRCE.
In acelasi timp, programul are in vedere cresterea rolului IMOD, al INL si al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania ca furnizori de asistenta de specialitate pentru IMM-urile producatoare si exportatoare din cele doua domenii. In acest sens, cele trei institutii vor fi dotate cu cele mai moderne sisteme de proiectare asistata de calculator, astfel incat sa faca posibil
Designul de modele proprii, adaptate cerintelor pietelor externe, inclusiv preluarea unor elemente originale din specificul si traditiile romanesti si crearea unei "Biblioteci" de modele.


Beneficiarii vor fi IMM-urile cu activitate de comert exterior din cele doua domenii, dar si Centrele de Afaceri si Furnizorii de Servicii comerciale din teritoriu.
Pentru domeniul de textile-confectii au fost organizate pana acum trei seminarii specializate la Bucuresti, Poiana Brasov si Iasi, in cadrul carora firmele participante au primit informatii in avans despre tendintele vestimentare si stiluri de moda pentru 2002, prezentate anul trecut la Salonul Expofil din Paris si care le ajuta sa isi creioneze propriile colectii.
"Aceste informatii sunt extrem de scumpe si putin accesibile, iar noi vom continua sa le oferim si la seminariile din acest an, urmand ca din septembrie sa diseminam si tendintele vestimentare pentru anul 2003", a declarat Anca Simion. Dupa seminarul din perioada 21-25 mai, de la Timisoara, in luna iunie va avea loc selectia celor 13 firme care vor primi finantare.
In domeniul productiei de mobilier, este in curs de instalare la INL o unitate computerizata de design, urmand a fi selectate primele trei firme care vor beneficia de asistenta integrata.
Asadar, prin intermediul acestui Program se ofera un sprijin industriei romanesti de Textile - Confectii si Mobilier pentru a deveni independenta de specificatiile si materialele straine, pentru a dezvolta game noi de produse si a gasi noi piete externe de desfacere.
In afara de componenta financiara, coordonatorii vor acorda firmelor romanesti asistenta pentru crearea unui nou concept de Management, imbunatatirea capacitatii de planificare a productiei si controlului, cresterea productivitatii prin utilizarea echipamentelor din dotare si elaborarea unei Strategii Active de Marketing si Promovare.