Parc fotovoltaic de doua milioane de euro, inaugurat in Timis

Vineri, 10 August 2012, ora 17:14
5962 citiri
Parc fotovoltaic de doua milioane de euro, inaugurat in Timis

Primul mare parc fotovoltaic din vestul tarii a fost inaugurat, vineri, la Buzias, judetul Timis, in urma unei investitii de doua milioane de euro. Investitia a fost implementata de firma de constructii Constructim din Timisoara, avand o capacitate de 1 MWh.

Parcul include 3.800 de panouri fotovoltaice amplasate pe o suprafata totala de 19.000 de metri patrati si are capacitatea sa asigure energia electrica pentru 1.000 de familii din oras timp de un an.

La Buzias sunt discutii pentru realizarea unui al doilea parc fotovoltaic, dar cu o putere de noua MWh, cu o companie italiana.

Constructim a mai inaugurat anul trecut un parc eolian de noua MW la Oravita, analizand oportunitatea construirii altuia in zona, dar cu o energie superioara, de 12,5 MWh. Pentru acest proiect au fost atrase si fonduri europene.

De asemenea, sunt in curs de dezvoltare si cateva proiecte bazate pe energia solara in judetul Timis, precum si proiecte de microhidrocentrale in Caras Severin.

Alte investitii pe piata energiei regenerabile din Romania

O serie de companii straine deruleaza investitii in energie regenerabila pe piata din Romania sau si-au anuntat intentia de a intra pe acest segment, in contextul in care Romania se afla pe locul 14 intre cele mai atractive tari din lume privind investitiile in energie regenerabila, conform ultimului raport Country Attractiveness Indices, lansat in luna mai de Ernst & Young.

Romania, printre tarile atractive pentru investitiile in energie regenerabila

Chiar Rystein Hovdkinn, ambasadorul Regatului Norvegiei la Bucuresti, a confirmat, vineri, interesul companiilor norvegiene din tara noastra pentru investitiile in sectorul resurselor regenerabile din Romania.

Cehii au de asemenea planuri serioase in acest sector. Grupul CEZ construieste un parc eolian de 600 MW in zona Fantanele-Cogealac din Dobrogea, care va fi functional la capacitate maxima pana la sfarsitul anului.

Grupul CEZ mai are in plan o investitie pentru dezvoltarea a 3.000 MW din surse regenerabile, care va fi derulata in trei tari, respectiv Romania, Polonia si Germania.

Cota de piata a energiei eoliene in primele patru luni ale acestui an a fost de 2,5%, CEZ generand 1,2%. Grupul a produs in intervalul ianuarie - aprilie 303 GW/h si a primit aproximativ 600.000 de certificate verzi.

CEZ va finaliza in acest an parcul eolian Fantanele-Cogealac

GDF SUEZ Energy Romania intentioneaza sa dezvolte pana la sfarsitul anului un parc eolian la Gemenele, in judetul Braila, investitie de aproximativ 80 milioane de euro. Proiectul a fost achizitionat de compania Belrom, un dezvoltator din domeniul imobiliar.

Primul parc eolian al GDF SUEZ in Romania va avea o capacitate instalata de 48 MW (echivalentul unui consum anual a circa 50.000 de gospodarii din Romania).

Investitie de 80 mil. de euro intr-un parc eolian, in Braila

La inceputul acestui an, compania germana Prowind anunta ca va incepe in aceasta vara lucrarile la un parc eolian de 300 de MW in Romania, pe care intentioneza sa-l finalizeze pana la sfarsitul lui 2013.

Compania germana Prowind investeste intr-un parc eolian in Romania

Sapte microhidrocentrale vor fi construite pe cursul raului Somes, in urma unui parteneriat public-privat, a anuntat Consiliul Judetean Cluj. Una dintre ele va fi pe teritoriul judetului Cluj, in comuna Vad. Relizarea celor sapte microhidrocentrale implica o investitie de 220 milioane de euro.

Investitie de 220 de milioane de euro, in sapte microhidrocentrale

In iulie, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat ca ar putea acorda un imprumut de 58,2 milioane de euro pentru finalizarea si operarea a doua parcuri eoliene in Moldova si Dobrogea, la Vutcani si Sarichioi.

Proiectele sunt controlate si dezvoltate de compania portugheza EDP Renovaveis, prin intermediul EDPR Romania, si au un cost total de 83 de milioane de euro

Doua noi parcuri eoliene s-ar putea construi in Romania, cu finantare BERD

#Romania investitii energie regenerabila, #inaugurare parc fotovoltaic Buzias, #parcuri eoliene Romania , #Energie regenerabila