Saptamana deciziilor: Ce evenimente pot schimba evolutia economica

Luni, 20 August 2012, ora 09:30
1674 citiri
Saptamana deciziilor: Ce evenimente pot schimba evolutia economica

Deciziile din aceasta saptamana ar putea rasturna evolutia economica, atat la nivel local, cat si la nivelul UE. Grecia spera la o prelungire a perioadei in care trebuie sa isi consolideze economia, in timp ce Romania spera la o decizie care sa aduca stabilitate politica si economica.

Romania atinge marti termenul la care instanta trebuie sa ia o decizie asupra validitatii referendumului. In plus, pe plan international au loc intalniri importante inte conducatorii zonei euro, care vor decide sau nu extinderea perioadei de consolidare fiscala pentru Grecia.

Romania: Decizii importante la conducerea tarii

Curtea Constitutionala va decide, marti, asupra validarii sau invalidarii referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu, organizat pe 29 iulie.

Termenul la care instanta trebuie sa dea o decizie asupra referendumului a fost schimbat de pe 31 august, asa cum au cerut initial judecatorii CCR, la 21 august, ca urmare a unei solicitari a presedintelui suspendat.

Curtea Constitutionala a admis, in 14 august, solicitarea formulata de presedintele suspendat, Traian Basescu, de preschimbare a termenului sedintei CC la care va fi decisa validarea sau invalidarea referendumului de demitere motivand instabilitarea politica si impactul asupra economiei.

La cererea Curtii Constitutionale, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) trebuie sa termine pana luni actualizarea electorale in baza carora s-a organizat si desfasurat referendumul.

Actualizarea a continuat si in acest weekend, la sediul Ministerului fiind prezenti reprezentanti ai Institutului National de Statistica, ai Ministerului de Externe, precum si ministrul delegat pentru Administratie, Radu Stroe.

Stroe a precizat jurnalistilor ca, potrivit datelor primite sunt modificari majore in listele electorale, care ar putea "rasturna decizia CCR".

Grecia, sub lupa UE

Grecia este unul dintre punctele asupra carora se concentraza atentia UE, in aceasta saptamana.

Pemierul grec, Antonio Samaras, are programate doua intalniri importante: cu cancelarul german Angela Merkel la Berlin, vineri, si cu presedintele francez Francois Hollande, sambata, la Paris. Acestea vor avea loc dupa intalnirea sa cu Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogroup, care va avea loc miercuri, la Atena.

Merkel si Hollande se vor intalni joi la Berlin.

Potrivit Financial Times, Samaras va solicita cu aceasta ocazie o extindere a perioadei de consolidare fiscala, care trebia implementata in 2013 si 2014, pentru o perioada de patru ani.

Solicitarea vine in contextul in care perioada de consolidare fiscala ar trebui agreata inainte ca UE si FMI sa lanseze urmatoarea transa de imprumuturi, de 31,5 miliarde de euro, care nu va avea loc mai devreme de luna octombrie a acestui an.

Steffen Seibert, purtatorul de cuvan al Angelei Merkel, a declarat, insa, ca "memorandumul de intelegere agreat de Grecia, care include obligatiile tarii elene, ramane baza tuturor deciziilor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#decizii CCR, #intalniri Grecia, #decizie referendum , #Economie politica