Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Propunerea lui Van Rompuy ingreuneaza si absorbtia fondurilor UE

Propunerea lui Van Rompuy ingreuneaza si absorbtia fondurilor UE


Masurile din propunerea lui Herman Van Rompuy, privind Cadrul Financiar Multianual (CFM) al Uniunii Europene in perioada 2014 - 2020, ar ingreuna si absorbtia fondurilor europene in tara noastra, pe langa faptul ca Romaniei i-ar reveni cu sapte - opt miliarde de euro mai putini bani fata de propunerea initiala a Comisiei Europene, a anuntat premierul Romaniei, Victor Ponta.

Cofinantarea proiectelor din fondurile oferite de UE ar scadea, potrivit acestor noi masuri anuntate de Van Rompuy, de la 85% la 75%, ceea ce s-ar traduce in cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat de aproximativ sase miliarde de euro, a declarat Victor Ponta marti, in fata Camerelor Reunite ale Parlamentului.

De asemenea, TVA ar urma sa fie trecuta in categoria costurilor neeligibile, ceea ce inseamna o presiune pe bugetul de stat de inca 12 miliarde, iar avansurile oferite de Comisia Europeana ar urma sa se reduca de la 7% la 2%.

Ponta, despre bugetul UE: Trebuie sa aparam interesul national

Premierul Victor Ponta a facut aceste declaratii in plenul Parlamentului, care a adoptat ulterior o rezolutie de a sprijini propunerile initiale ale Comisiei Europene privind CFM si de a le respinge pe cele ale lui Van Rompuy.

Aceasta rezolutie reprezinta doar un punct de vedere al Parlamentului, fara sa aiba efecte juridice.

Propunerea Presedintelui Consiliului European a venit dupa ce mai multe tari s-au opus recomandarii Comisiei de a creste bugetul UE pentru perioada la 2014-2020 la 1.025 de miliarde de euro.

Practic, aceasta reprezinta un compromis dupa ce Marea Britanie a amenintat ca isi va folosi dreptul de veto daca suma prevazuta de CFM 2014-2020 va fi marita.

Negocieri feroce pentru bugetul 2014-2020. Va ajunge UE la un acord in aceasta saptamana?

In propunerea alternativa a lui Van Rompuy, bugetul total propus de CE a scazut cu 75 de miliarde, dintre care 27 de miliarde ar fi taiate de la fondurile alocate politicii de coeziune, iar 25 de miliarde din cele destinate Politicii Agricole Comune.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1400 ori