Propunerea lui Van Rompuy ingreuneaza si absorbtia fondurilor UE

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 07:06
1632 citiri
Propunerea lui Van Rompuy ingreuneaza si absorbtia fondurilor UE
Foto: Gandul

Masurile din propunerea lui Herman Van Rompuy, privind Cadrul Financiar Multianual (CFM) al Uniunii Europene in perioada 2014 - 2020, ar ingreuna si absorbtia fondurilor europene in tara noastra, pe langa faptul ca Romaniei i-ar reveni cu sapte - opt miliarde de euro mai putini bani fata de propunerea initiala a Comisiei Europene, a anuntat premierul Romaniei, Victor Ponta.

Cofinantarea proiectelor din fondurile oferite de UE ar scadea, potrivit acestor noi masuri anuntate de Van Rompuy, de la 85% la 75%, ceea ce s-ar traduce in cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat de aproximativ sase miliarde de euro, a declarat Victor Ponta marti, in fata Camerelor Reunite ale Parlamentului.

De asemenea, TVA ar urma sa fie trecuta in categoria costurilor neeligibile, ceea ce inseamna o presiune pe bugetul de stat de inca 12 miliarde, iar avansurile oferite de Comisia Europeana ar urma sa se reduca de la 7% la 2%.

Ponta, despre bugetul UE: Trebuie sa aparam interesul national

Premierul Victor Ponta a facut aceste declaratii in plenul Parlamentului, care a adoptat ulterior o rezolutie de a sprijini propunerile initiale ale Comisiei Europene privind CFM si de a le respinge pe cele ale lui Van Rompuy.

Aceasta rezolutie reprezinta doar un punct de vedere al Parlamentului, fara sa aiba efecte juridice.

Propunerea Presedintelui Consiliului European a venit dupa ce mai multe tari s-au opus recomandarii Comisiei de a creste bugetul UE pentru perioada la 2014-2020 la 1.025 de miliarde de euro.

Practic, aceasta reprezinta un compromis dupa ce Marea Britanie a amenintat ca isi va folosi dreptul de veto daca suma prevazuta de CFM 2014-2020 va fi marita.

Negocieri feroce pentru bugetul 2014-2020. Va ajunge UE la un acord in aceasta saptamana?

In propunerea alternativa a lui Van Rompuy, bugetul total propus de CE a scazut cu 75 de miliarde, dintre care 27 de miliarde ar fi taiate de la fondurile alocate politicii de coeziune, iar 25 de miliarde din cele destinate Politicii Agricole Comune.

#drept veto Romania, #absorbtie fonduri ue, #propunere buget UE Rompuy, #propunere buget UE Comisie, #Romania buget UE , #Economie politica