Macar o luna pentru economie - Opinie Mircea Cosea

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 08:01
3145 citiri
Macar o luna pentru economie - Opinie Mircea Cosea

Premierul Victor Ponta a sustinut in conferinta de presa din 25 iunie ca este momentul sa se ocupe de situatia locurilor de munca si de cea economica in general si sa lase razboaiele si scandalurile deoparte.

"Vreau sa ne apucam de ceea ce de fapt asteapta oamenii de la noi", a spus domnul Ponta, "sa vorbim de ce e de facut din punct de vedere economic. Ati vazut ca boardul FMI, in unanimitate, a aprobat scrisoarea noastra de intentie, deci un semnal foarte bun. La Hidroelectrica am dat un semnal ca acolo lucrurile se curata de cele rele, deci va fi mult mai bine cotata in toamna". A mai spus domnul premier ca Romania se afla pe drumul cel bun si ca pe intreaga perioada a lunii iulie se va ocupa numai de problemele economiei.

Este o declaratie extrem de interesanta, chiar surprinzatoare. Probabil pentru a da un semnal ca nu mai doreste scandaluri si razboaie, domnul prim ministru face o captatio benevolentiae, admitand ca guvernarea Boc-Ungureanu a pus tara pe drumul cel bun deoarece, evident, acest lucru nu-l putea face guvernnul domniei sale intr-o perioada atat de scurta de timp.

Ba, din contra, ceea ce a facut guvernul Ponta in aceasta scurta perioada nu prea este in directia drumului cel bun: a marit deficitul si a redus rata de crestere.

Nici semnalul bun din partea FMI nu poate fi pus pe seama propriei guvernari, ci pe cea a guvernarii precedente care a indeplinit corespunzator conditiile acordului. Interesant este si faptul ca se dezvaluie si cauza pentru care actuala guvernare nu a avut pana in prezent nici cea mai palida manifestare in planul conceptului economic al guvernarii, nu are un program de guvernare definitivat si actualizat, nu a prezentat nicio alternativa la politica economica a fostei guvernari si nici nu a aratat o viziune, macar pe termen mediu, asupra strategiei sale de protejare economica in fata iminentei revigorari a crizei la nivel european.

Acum ne-am lamurit. Cauza este simpla si evidenta: nu au avut timp de economie fiind extrem de ocupati cu scandalurile.

Luna iulie, tur de forta economic

Este totusi imbucurator ca se doreste depasirea acestei situatii macar pentru o luna. Luna iulie va fi dedicata, conform declaratiei domnului Ponta, numai problemelor economiei. Nu conteaza ca in alte tari problemelor economiei le sunt afectate 24 de ore din 24, pe parcursul intregului ciclu de guvernare. La noi, doar luna iulie, luna lui cuptor, cu concediile si vacantele sale va fi, se pare, suficienta.

Trecand peste aceasta nevinovata ironie, trebuie sa spun ca domnul premier chiar are de rezolvat o problema extrem de importanta a economiei exact in luna iulie, pe care a dedicat-o economiei. Este problema recoltei agricole.

Tot in cadrul conferintei de presa la care am facut referire, domnul ministru al agriculturii nu a spus decat ca "recolta din acest an este buma, chiar foarte buna".

Da, poate fi buna, ba chiar foarte buna, dar pe camp, pe tarlale, nu in rezultate ecomomice. Pentru a fi buna din punct de vedere economic, recolta trebuie sa indeplineasca doua conditii: conditia fizica-materiala si conditia fiscala.

Conditia fizico- materiala exprima capacitatea producatorului si a pietei de a utiliza fizic recolta in conditii de eficienta cost de productie/pret de vanzare, adica un cuantum al valorii adaugate capabil sa acopere cheltuielile de reluare a productiei si un beneficiu care sa motiveze activitatea producatorului.

Conditia fiscala exprima gradul de fiscalizare a productiei sau, invers, gradul de evazionare a acesteia.

Daca aceste doua conditii nu sunt indeplinite, piata interna, pe de o parte, si bugetul, pe de alta parte, sunt in dificultate oricat de mare si buna ar fi productia la hectar.

Romania nu indeplineste aceste doua conditii ceea ce face ca una dintre marile si gravele probleme ale econmomiei noastre sa fie incapacitatea cronicizata de transformare (macar la nivelul mediei europene) a avantajelor de tip natural in avantaje de tip economic. Nu reusim sa ne valorificam rational si eficient potentialul natural nu numai datorita unor intarzieri ale modernizarii proceselor tehnologice ci si datorita lipsei unor politici structurale bazate pe programe strategice de termen lung. Agricultura are nevoie urgenta de o viziune strategica pe termen lung in ideia transformarii marelui nostru avantaj natural intr-un factor de siguranta si protectie fata de tot ceea ce va insemna criza si mai ales iminenta criza alimentara mondiala.

Luna iulie nu-i va ajunge domnului Ponta pentru a implementa un astfel de program, dar va fi suficienta pentru a organiza procesul de demarare a elaborarii lui.

#guvern Ponta economie iulie, #declaratii Ponta economie Romania, #probleme economice Romania, #opinie Mircea Cosea , #Economie politica