Summitul UE a esuat. Sunt posibile noi reduceri ale bugetului

Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 16:38
3524 citiri
Summitul UE a esuat. Sunt posibile noi reduceri ale bugetului
Foto: BBC

Discutiile liderilor europeni de la Bruxelles cu privire la bugetul UE pentru 2014 - 2020 au esuat, iar negocierile pe acest subiect vor continua, cel mai probabil, anul viitor.

De asemenea, se prevad noi reduceri ale bugetului UE fata de suma de 80 de miliarde pe Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a propus-o pana in acest moment.

Care vor fi urmatorii pasi daca negocierile de la Bruxelles vor esua?

Herman Van Rompuy, si Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au anuntat ca discutiile au esuat si va fi nevoie de negocieri suplimentare.

Presedintele Consiliului European a atras insa atentia ca "nu este nevoie sa dramatizam lucrurile pentru ca negocierile sunt complexe si s-a intamplat acelasi lucru si ultima data cand am negociat bugetul".

Potrivit lui Van Rompuy, "la acest moment cea mai buna solutie a fost sa mentinem un nivel al reducerilor de 80 de miliarde. Pentru urmatoarele luni am putea merge chiar mai departe. Trebuie insa sa asiguram un echilibru si sa pregatim (n.r. reducerile) cu mare atentie, dar nu exclud ca putem merge mai departe (n.r. cu taierea bugetului), dar cu pregatiri anterioare foarte bune".

Herman Van Rompuy, a venit joi seara cu o noua propunere de buget, in urma discutiilor cu Franta si Polonia.

Astfel, in comparatie cu primele recomandari ale lui Van Rompuy, in noua propunere Politica Agricola Comuna a castigat inca 8 miliarde de euro, iar fondurile de coeziune au primit in plus 10,653 miliarde de euro.

Aceste doua linii bugetare sunt cele mai importante pentru Romania. Marele perdant a fost Competitivitatea, al carui buget s-a redus cu mai mult de 13 miliarde de euro.

Aceasta noua propunere nu a fost insa bine primita de Marea Britanie si Germania, care doresc o reducere mai mare a Cadrul Financiar Multianual.

Summitul special al Consiliului European de la Bruxelles a reinceput vineri la ora locala 12.00 (ora Romaniei 13.00), dupa ce isi suspendase lucrarile vineri la ora locala 00.30 (ora Romaniei 01.30), pentru ca sefii de stat si de guvern prezenti sa aiba timp sa analizeze noua propunere a presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy.

Ultima versiune a bugetului UE: Agricultura si Coeziunea, castigatori, Competitivitatea, marele perdant

Business24 v-a prezentat in format LIVE TEXT principalele stiri referitoare la summitul Consiliului European de la Bruxelles.

- Staff-ul Presedintelui Consiliului European a anuntat media din Bruxelles ca "exista multe posibilitati" pentru a incheia o "intelegere buna".

Think-tank-ul Open Europe a reusit sa obtina cea de-a doua propunere pentru bugetul UE, pe care Herman Van Rompuy a prezentant-o joi seara, transmite The Guardian.

Conform noii propuneri, fondurile de coeziune primesc in plus 10,653 miliarde de euro, iar Politica Agricola Comuna inca 8 miliarde de euro fata de prima propunere a belgianului. Aceste doua linii bugetare sunt cele mai importante pentru Romania.

- Ultima propunere a lui Van Rompuy se pare ca a fost facuta dupa discutia acestuia cu presedintele Frantei si premierul Poloniei, aceste doua tari fiind printre principlalele avantajate de aceste ultime recomandari.

- O alta intalnire separata a fost organizata de Suedia, Finlanda, Olanda si Danemarca, tari care inclina, de asemenea, catre un buget mai mic pentru urmatoarea perioada.

- Se pare ca Angela Merkel si David Cameron au avut o intalnire separata vineri dimineata, ceea ce semnalizeaza un posibil sprijin al Germaniei pentru Marea Britanie.

Ambele tari doresc stabilirea unui plafon mai mic de cheltuieli pentru Cadrul Financiar Multianual 2014 - 2020, dar pana acum Germania a prezentat o pozitie mult mai moderata fata de cea a Regatului Unit.

- Elio Di Rupo, prim-ministrul Belgiei, considera ca principala problema cu noile recomandari ale lui Van Rompuy este ca "nu sunt suficienti bani", si a criticat Marea Britanie pentru ca nu da dovada de mai multa imaginatie.

- Angela Merkel a declarat vineri dimineata ca un esec al discutiilor din aceasta zi nu ar fi "dramatic" si s-ar putea fi nevoie de inca un summit pentru a rezolva disputa asupra bugetului UE.

- Premierul Finlandei, Jyrki Katainen, a atras atentia ca va fi dificil sa se ajunga la o concluzie vineri, iar toate elementele negocierii sunt in continuare "deschise", relateaza The Guardian.

- David Cameron ramane in continuare nemultumit si considera ca inca nu s-au facut suficiente progrese.

"Nu este momentul pentru ajustari. Nu este momentul pentru a muta dintr-o parte a bugetului in alta. Trebuie sa taiem cheltuielile pe care nu ni le permitem. Acest lucru se intampla acasa si acest lucru trebuie sa se intample si aici", a sustinut prim-ministrul Regatului Unit.

- Premierul Victor Ponta, aflat la Bruxelles pentru reuniunea PES premergatoare Consiliului European, a anuntat ca s-a intalnit cu ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, dar si cu presedintele Traian Basescu, precizand ca sustine in continuare ca seful statului trebuie sa apere interesele tarii.

"A fost o discutie nepublica in care ne-am informat reciproc asupra a ceea a discutat presedintele cu Van Rompuy si ce urma sa discut eu aici cu presedintele Hollande si cu alti prim-ministri (...) Il sprijin pe presedintele Basescu sa aiba o atitudine clara, nu rigida, dar o atitudine ferma si de de aparare a intereselor legitime ale Romaniei referitoare la politica agricola comuna si la politica de coeziune", a spus Ponta.

Premierul a apreciat ca presedintele poate negocia mai bine avand in spate o pozitie ferma a Guvernului si Parlamentului si a precizat din nou ca opinia acestor doua institutii este ca o reducere prea mare din fondurile destinate Romaniei sa nu fie acceptata.

- Presedintele Traian Basescu le-a declarat jurnalistilor, la plecarea de la sediul Consiliului European, la finalul primei zi de negocieri privind bugetul UE 2014-2020, ca "e mai bine afara", precizand ca este de parere ca pana la urma se va gasi o solutie, relateaza Mediafax.

Intrebat care sunt sansele sa se ajunga la finalul acestei saptamani la un consens in randul liderilor din tarile UE privind alocarile bugetului pentru perioada 2014-2020, Basescu a spus ca el crede ca pana la urma se va ajunge la o solutie.

"Sunt multe obstacole, dar cheia este criza, contributorii neti vor sa isi diminueze contributiile, beneficiarii neti si-ar dori sa mentina un buget rezonabil al UE. Aceasta este problema (...) Dar pana la urma trebuie sa ajungem la un acord. Cred ca pana la urma vom gasi o solutie", a spus seful statului.

- Francois Hollande s-a aratat "nemultumit" de noile propuneri ale lui Van Rompuy si

"cel mai probabil" este ca nu va fi niciun acord asupra bugetului european 2014-2020 la sfarsitul summitului UE, considerandu-se el insusi inca

Evocand ipoteza esecului negocierilor la sfarsitul acestui summit, Hollande a explicat ca "este cel mai probabil, ceva ce toata lumea" stie.

In legatura cu cele trei puncte principale ridicate de Franta, politica agricola comuna, fondurile de coeziune si rabaturile acordate anumitor tari, eu 'nu sunt inca multumit', a spus Hollande.

- Discutiile au fost suspendate vineri la ora locala 00.30 (ora Romaniei 01.30), pentru ca sefii de stat si de guvern prezenti sa aiba timp sa analizeze noua propunere a presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy.

- In ciuda noii baze a negocierilor, Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, afirma ca opiniile beneficiarilor fondurilor de coeziune si agricultura si cea a contributorilor neti sunt "atat de diferite incat va fi greu sa se ajunga la un acord".

- Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a venit cu o noua propunere pentru negocieri. Astfel, el mentine reducerea initiala de 80 de miliarde de euro, insa o redistribuie pentru a avea o mai mica incidenta asupra sensibilelor capitole ale agriculturii si coeziunii.

Propunerea sa mareste cu 7,7 miliarde si, respectiv, 11 miliarde de euro fondurile agricole si de coeziune.

Aceasta are in vedere o compensatie speciala pentru Spania, de 2,8 miliarde de euro, in contextul reducerii ajutoarelor pentru pentru regiunile sale in urmatoarea perioada.

- Summitul isi va incepe lucrarile cu doua ore intarziere, dupa ce intalnirile bilaterale intre Van Rompuy si sefii de stat si de guvern s-au prelungit.

- "Vin sa caut un compromis, nu sa dau un ultimatum" si "alaturi de Germania, vom fi, ca intotdeauna, motorul care va permite acest compromis", a fost pozitia presedintelui Frantei, Francois Hollande, inaintea inceperii summitului.

- Angela Merkel, a afirmat joi, inaintea Consiliului European, ca fiecare tara va trebui sa accepte compromisuri, in timpul negocierilor asupra bugetului multianual al Uniunii Europene, pentru perioada 2014-2020 si a dat asigurari ca Germania va avea o atitudine "constructiva".

- Olli Rehn, comisarul european pentru economie, a anuntat si el, in legatura cu Grecia, ca "nu vede nici un motiv" pentru care nu s-ar putea ajunge luni la o decizie cu privire la urmatoarea transa a planului de salvare.

- Cancelarul Angela Merkel se va intalni joi dupa-amiaza, inainte de debutul oficial al Consiliului European, cu presedintele Francois Hollande in incercarea de a ajunge la o pozitie comuna franco-germana pe bugetul 2014-2020, anunta NewsIn.

Berlinul isi pune mari sperante in obtinerea unei pozitii comune, desi cele doua tari au pozitii divergente in ceea ce priveste Politica Agricola Comuna.

- Se pare ca liderii europeni vor discuta la nivel neoficial si situatia Greciei, a comentat un oficial european pentru Reuters.

UE si FMI inca nu au reusit sa cada de acord cu privire la eliberarea urmatoarei transe a ajutorului acordat Greciei.

- Pozitia lui David Cameron se pare ca a devenit mai flexibila dupa ultima propunere a lui Van Rompuy, care ar stabili un plafon de 940 de miliarde de euro pentru urmatoarea bugetara a UE, scrie Financial Times.

David Cameron era considerat pana acum principalul obstacol in calea ajungerii la un acord al Consiliului.

Cu toate acestea, ramane de vazut cum vor primi principalele state beneficiare a fondurilor europene acest nou proiect de buget al presedintelui Consiliului European.

- Se pare ca Van Rompuy va veni la masa negocierilor cu o scadere suplimentara a bugetului UE, fata de cea anuntata saptamana trecuta, a anuntat Digi24. Astfel, aceasta ultima propunere ar reduce cu 100 de miliarde de euro plafonul de cheltuieli al UE pentru perioada 2014 - 2020, fata de propunerea intiala a Comisiei Europene, de aproximativ 1,3 trilioane de euro.

Intalnirea s-ar putea prelungi chiar pana duminica, daca nu se va ajunge la un acord pana vineri.

Europa isi stabileste bugetul. Care este pozitia tarilor membre

Romania este interesata ca suma alocata bugetului 2014 - 2020 sa fie una cat mai mare, tara noastra fiind beneficiara directa a fondurilor de coeziune si a celor alocate Politicii Agricole Comune.

Dreptul de veto, motiv de cearta intre Palate. Ce se ascunde in spatele declaratiilor

#negocieri buget UE, #cadrul financiar multianual UE, #summit buget UE, #Traian Basescu summit UE, #buget UE 2014 2020, #fonduri europene Romania 2014 2020 , #Economie politica