Efectul de domino al relatiei cu Rusia: Ce inseamna pentru Romania revenirea lui Putin?

Luni, 05 Martie 2012, ora 12:05
3010 citiri
Efectul de domino al relatiei cu Rusia: Ce inseamna pentru Romania revenirea lui Putin?
Vladimir Putin este din nou presedintele Rusiei

Pretul platit de Romania pentru relatiile inghetate cu Rusia este enorm, iar formula Putin - Mihai Razvan Ungureanu ar putea readuce Romania pe lista de prieteni. Ce impact economic ar avea o relatie buna cu noul presedinte al Rusiei?

Vladimir Putin este vazut de multi ca fiind salvatorul Rusiei, cel care, dupa doua mandate de presedinte si unul de premier, a ridicat statul inghenunchiat pe vremea lui Boris Eltin.

Revenirea sa pe prima pozitie, dupa ce a impartit puterea cu mana sa dreapta, Dimitri Medvedev, nu este o surpriza pentru nimeni. De fapt, schimbarile vor fi minore sau inexistente pe plan intern, Putin fiind considerat adevaratul carmaci al statului si pana acum.

"La nivelul Federatiei Ruse nu vor fi schimbari. Putin conducea si pana acum, mai ales pe plan economic, de pe scaunul de prim-ministru", a declarat consultantul financiar, Ionel Blanculescu, pentru Business24. "La nivelul relatiilor cu Romania, insa, pot aparea schimbari majore pozitive pentru tara noastra".

Inainte de alegerile prezidentiale din Rusia, premierul Mihai-Razvan Ungureanu trimitea un comunicat in care declara ca vrea "un dialog care sa clarifice si sa rezolve tensiunile existente" intre cele doua tari. In plus, Federatia Rusa reprezinta pentru Romania "un partener economic important, de valoare", dupa cum adauga Ungureanu.

Pretul inghetului

Romania nu mai este demult in "zona de prietenie" a Rusiei, relatiile dintre cele doua state fiind caracterizate de cele mai multe ori ca fiind "inghetate". Acest inghet afecteaza Romania din toate punctele de vedere, insa mai ales pe doua planuri: platim foarte mult pentru ceea ce importam din Rusia, iar exporturile catre Rusia sunt cu mult sub potential.

In prima privinta, relatiile reci cu Rusia ne "ustura" cel mai mult la pretul gazelor, tara noastra platind 500 de dolari pe metrul cub de gaze, cel mai mare nivel din UE, si de trei ori mai ridicat decat cel din productia interna. Iar de gazele rusesti nu se poate lipsi nimeni, acest stat fiind cel mai mare exportator din lume, rezervele sale reprezentand 25% din totalul global.

Scaderea pretului la gaze pentru Romania s-ar putea face prin eliminarea intermediarilor sau inlocuirea acestora cu firme ce au o politica de preturi mai convenabila.

In cel de-al doilea plan, cel al exporturilor catre Rusia, aceastea au scazut dramatic dupa caderea comunismului, iar abia in 2010 au depasit, pentru prima data, nivelul de 1 miliard de dolari.

"Relatiile economice cu Rusia sunt mult sub potential, asa cum sunt si cele cu China", a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA), adaugand ca, din pacate, revenirea lui Putin la conducere nu va aduce nicio schimbare in acest sens. "Tot Putin era si pana acum la putere. Pentru imbunatatirea relatiilor, ar trebui sa avem o abordare pe principii pragmatice, nu ideologice", mai spune Voinea.

Efectul de domino al Rusiei

Chiar daca unele controverse arata altceva, state puternice precum Germania si SUA sunt foarte bune prietene cu Rusia, dupa cum sustine Blanculescu. Iar cand vine vorba de relatii interstatale, se aplica proverbul "Dusmanul prietenului meu este si dusmanul meu".

"Daca vom fi prieteni cu Rusia, si relatiile cu Germania si SUA se vor imbunatati. Daca nu suntem prieteni cu Rusia, relatiile cu cele doua state vor ramane formale", mai spune consultantul.

Intrarea pe imensa piata de desfacere din Rusia ar fi o gura de oxigen enorma pentru Romania. Teoretic, un astfel de pas ar fi suficient pentru repornirea economiei tarii noastre. In plus, "deblocarea relatiilor economice cu Rusia va duce la un efect de domino nebanuit, imbunatatind si deblocand si relatiile cu alte state", arata Blanculescu.

Analistul economic spune ca, de o luna de zile, Mihai-Razvan Ungureanu este vazut in cercurile politice ale Rusiei ca viitor presedinte al Romaniei. Daca va avea loc o apropiere intre acesta si Putin, presedintele Rusiei va vedea in Ungureanu "pe el insusi, cel de acum 12 ani", mai crede Blanculescu, adaugand ca similitudinile dintre cei doi sunt evidente.

Ambii sunt lideri rigurosi, exigenti, orientate catre interesul public, nu personal, absenti din domeniul de business.

"Putin va sesiza aceasta similitudine si vor fi relatii de asa natura incat Romania sa iasa din zona de persona non grata", mai spune Blanculescu.

#putin rusia presedinte, #putin alegeri rusia, #relatii romania rusia, #pret gaze rusia, #export romania, #import romania, #mihai razvan ungureanu putin , #Economie politica