Cum arata economia Romaniei, in timpul Regelui Mihai

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 14:30
5233 citiri
Cum arata economia Romaniei, in timpul Regelui Mihai
Regele Mihai I / Sursa foto: princeradublog.ro

Economia in timpul regelui Mihai prezenta mai multe aspecte asemanatoare contextului financiar actual, cum ar fi reducerea salariilor bugetarilor sau amenintarea riscului de intrare in incapacitate de plata.

Pe de alta parte, in 1938, economia cunoscuse un apogeu al dezvoltarii, iar BNR avea, in 1940, o rezerva record de aur.

Salarii reduse si in 1930

In anii '30 a fost interzis cumulul salariu-pensie, o masura luata si de Executivul Boc, pentru a echilibra bugetul. De asemenea, in perioada 1931-1932 fie au fost scazute salariile, fie nu s-au mai platit deloc, potrivit money.ro care citeaza NewsIn.

Angajatii statului si o parte din functionari au primit doar 40% din salariu, in timp ce dascalii nu au incasat nimic, timp de mai multe luni si amenintau cu greva.

Totusi, pensiile nu au fost afectate, spre deosebire de situatia din prezent. Atunci pensiile erau intr-un fond imuabil si erau rezultatul contributiei lucratorilor si patronatului.

Regele Mihai, in discursul sau adresat marti in Parlament, s-a aratat mahnit de faptul ca, "dupa doua decenii, oamenii batrani si cei bolnavi sunt nevoiti sa treaca prin situatii injositoare".

Guvernul Boc a taiat salariile si pensiile bugetarilor cu 25% in 2010, a revenit asupra deciziei la inceputul lui 2011 si a promis ca bugetarii isi vor recupera drepturile banesti, cel mai probabil, in 2016.

Romania anunta ca nu isi mai poate plati datoriile

Statul roman anunta, in plina recesiune a anilor '30 ca nu isi mai poate plati datoriile catre bancile straine, ca urmare a politicii adoptate de taranisti. Acestia, adepti ai capitalului strain, au incurajat imprumuturile externe masive si au adus Romania in imposibilitatea de a le mai achita.

In 1933, statul roman anunta ca nu mai plateste niciun imprumut extern, pentru ca nu detine sumele de bani necesare.

Dupa ce in 1934, au ajuns la putere liberalii, plata datoriilor externe este aprobata, dar cu o conditie. Platile nu trebuiau sa depaseasca 7% din venitul national pe un an, urmand ca acest plafon sa fie majorat in functie de posibilitatile economiei.

Anul 1938, un varf al dezvoltarii economiei din perioada interbelica

Pe timpul Regelui Mihai si al generalului Ion Antonescu, schimburile dintre Romania si Germania erau extrem de active. Atunci, se manifestase un interes deosebit pentru petrol, cereale si lemn, dar si pentru utilizarea retelei de transport.

La 4 decembrie 1940, s-a semnat un acord economic romano-german pe zece ani, care a prevazut intensificarea exportului de produse petroliere, agricole si forestiere din Romania in Germania, conform scritube.com.

In 1943, 60% din totalul exportului si 85% din cel al importului romanesc se afla in mana firmelor germane. Dependenta economica de regimul lui Hitler ne-a costat mai mult de 446 milioane dolari, doar in 1938.

Germanii aveau nevoie de petrolul din Romania si s-au folosit din plin de el. In intervalul 1940-1944, nemtii au luat mai mult de 10 milioane de tone de produse petroliere si de abia in 1943 au fost de acord sa plateasca in aur, un pret fix, pentru barilul de petrol.

Nu trebuie sa uitam ca in perioada 1940-1944 au functionat in tara noastra 325 firme germane, printre care poate fi amintita filiala trustului KontinentalOelA.G (aceasta s-a ocupat de organizarea exploatarii petroliere).

Valoarea capitalului german investit in economia romaneasca s-a cifrat, in 1944, la 11 miliarde lei. Schimbul de marfuri intre cele doua state era efectuat in regim de clearing.

Clearingul presupune un aranjament de plati reciproce intre doua sau mai multe state, pe o perioada determinata de timp (in general 12 luni), bazat pe principiul compensatiei globale a creantelor rezultate din prestatii reciproce, dar fara transfer efectiv de valuta (excludere totala sau partiala).

Deficitul comercial al Romaniei a scazut la 1,5 miliarde euro in primele trei luni, ale acestui an, de la 2,1 miliarde euro in perioada similara din 2010, in conditiile in care importurile au crescut cu 26%, in timp ce exporturile au sporit cu 40%.

Al Doilea Razboi Mondial a devastat economia si a marcat si venirea comunistilor la putere. In perioada 1948-1964, puterea a fost preluata, organizata si consolidata de catre comunisti, care au impus un model stalinist.

In ceea ce priveste economia nationala, comunistii au impus planurile cincinale.

Rezerve record de aur in 1940

La sfarsitul secolului al XIX-lea, Romania avea mai putin de 15 tone de aur, in rezerva Bancii Nationale (BNR), dar a atins un record istoric in 1940.

In acel an, statul roman avea in rezervele BNR aproximativ 140 de tone de aur si ocupa locul al 12-lea, in lume, din punct de vedere al depozitelor de metal pretios.

In 1940, BNR avea mai mult aur in rezerva decat bancile centrale din Italia, Australia, Grecia, Brazilia sau Norvegia, si usor mai putin decat Japonia, conform datelor World Gold Council.

In prezent, rezerva de aur se mentine la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,016 miliarde euro.

In ceea ce priveste rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 30 septembrie 2011 au fost de 37,642 miliarde euro, fata de 36,766 miliarde euro la 31 august 2011, arata NewsIn.

Regele Mihai a militat pentru interesele Romaniei si pentru eliberarea acesteia de sub dictatura comunista si, dupa 1989, pentru intrarea Romaniei in NATO si in Uniunea Europeana.

#economie Rege Mihai, #economie Romania anii 1930 1940, #evolutie economie romania , #Economie politica