Basescu despre summitul UE: Prima propunere, rea pentru noi

Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 18:52
1655 citiri
Basescu despre summitul UE: Prima propunere, rea pentru noi
Foto: Digi24

Traian Basescu a anuntat vineri seara, dupa finalizarea summitului privind bugetul UE, ca obiectivul tarii noastre a fost relaxarea conditiilor de accesare a fondurilor europene, iar suma alocata cadrului financiar multianual va fi mai mica fata de propunerea Comisiei Europene cu 100 de miliarde de euro.

Presedintele a prezentat concluziile negocierilor de la Consiliul European si a afirmat ca prima propunere de buget a lui Herman van Rompuy nu era buna pentru Romania.

"Pana in prezent s-au gasit niste solutii mai mult sau mai putin acceptate pentru reducerea a 70 de miliarde. Urmeaza ca pana la urmatorul consiliu sa se gaseasca solutii pentru alte 30 de miliarde. In acelasi timp, cel putin din punctul nostru de vedere, obiectivul a fost relaxarea conditiilor de accesare", a declarat Basescu.

Summitul UE a esuat. Sunt posibile noi reduceri ale bugetului peste propunerea lui Van Rompuy

"Pentru Romania era si este fundamentala conditia de accesare a banilor europeni", a afirmat presedintele Romaniei.

Astfel, la acest summit, tara noastra a reusit sa obtina un nivel al cofinantarii de 85% si includerea TVA in cheltuielile eligibile.

Cu privire la prefinantare, cifra la care s-a ajuns deocamdata este de 4%, insa Traian Basescu spera sa ajunga la nivelul de 7% cu ocazia negocierilor urmatoare.

Citeste mai multe despre Traian Basescu, despre concluziile dupa Consiliul European: Prima propunere, rea pentru noi pe Ziare.com.

#declaratie Basescu Summit UE, #negociere Romania summit UE, #Romania buget UE, #conditii accesare fonduri europene, #reducere buget UE Romania , #Economie politica