Basescu, despre bugetul UE: Trebuie sa gasim un compromis la Bruxelles

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 12:31
2271 citiri
Basescu, despre bugetul UE: Trebuie sa gasim un compromis la Bruxelles

"Riscul sa fim dezbinati este major, daca nu plecam pe ideea ca acolo trebuie sa gasim un compromis", a declarat Traian Basescu, pe tema strategiei de negociere a Romaniei pentru bugetul UE.

Intre presedinte si premier exista opinii divergente, pe tema utilizarii dreptului de veto, in cadrul negocierilor.

Ponta, despre bugetul UE: Trebuie sa aparam interesul national

Presedintelui Comisiei Europene Herman Van Rompuy a facut o propunere de a reduce bugetul cu 75 de miliarde de euro. Romania ar pierde opt miliarde de euro din fondurile europene. Premierul Ponta a anuntat ca Romania ar trebui sa se opuna vehement acesteia, utilizand chiar dreptul de veto.

Reactia presedintelui, care va fi reprezentantul Romaniei la Bruxelles, nu a intarziat sa apara. Basescu apreciaza ca dreptul de veto nu se poate folosi in acest caz, ci doar in situatia in care nu se respecta Tratatul. Potrivit presedintelui, astfel de negocieri se fac in spatele usilor inchise si ca el a evitat sa prezinte public pozitia Romaniei inaintea unor negocieri cu o miza atat de mare.

Business24 v-a prezentat cele mai importante declaratii ale presedintelui Traian Basescu:

- Se impun unele clarificari si este obligatia mea sa le fac. Discutam de o situatie de negociere extrem de complexa, care nu poate fi lasata pentru momentul prezentei la Bruxelles. Ma aflu intr-un proces de corelare cu alte state. Spre exemplu, pentru Politica Agricola Comuna (PAC), in dezbaterea publica, se discuta despre cifre. Obiectivul meu este sa discutam pe principii. Daca acestea se respecta, vor veni si cifrele.

Agricultura: Se incerca o reducere a diferentei intre statele cu subventie mai mare si cele cu subventie mai mica

- O propunere a domnului Ciolos, despre convergenta: comisarul pe Agricultura incearca sa genereze o noua abordare in interiorul careia se afla si un proces de convergenta, dar care nu este generalizata si prevazuta intr-un act al UE. Intervine o abordare politica. Nu exista inca documente executive care sa accelereze procesului de convergenta, adica sa se reduca mai rapid diferenta intre statele cu subventie mai mica, fata de cele cu subventie mai mare. Este adoptat politic, dar nu este legiferat intr-un document al Uniunii. Este o discutie, nu o obligatie.

- In ceea ce priveste coeziunea: s-au facut niste propuneri legate de o penalizare a Romaniei. Nu se gaseste in regulamentele Uniunii si am trimis deja tuturor factorilor.

- Sunt state membre care cer sa venim cu cofinantarea la 75%. Prefinantarea se propune sa fie 2% din contract. S-a propus sa fie 7%. Noi am propus sa junga la 9%. Este o zona de negociat. Esential este sa lase Comisiei o marja in care statele care au problemem sa poata primi o prefinantare mai mare.

- TVA eligibil sau nu: a fost o initiativa a mea ca TVA sa fie eligibil macar pe anumite proiecte.

Presedintele Comisiei Europene si-a asumat negocierea bugetului

- Pregatirea summitului a fost initiata prin lasarea unei propuneri de buget. Tratatul fixeaza doar faptul ca bugetul UE poate fi de maximum 1,23 din PIB-ul Uniunii. Propunera a fost sa fie 1,08 din PIB. Acel buget lansat de presedintele Comisiei Europene nu mai este subiect de discutie, datorita pozitiei donatorilor. Avand in vedere pozitia donatorilor, presedintele a luat initiativa sa puna un buget pe masa plecand de la reducerea de 80 de miliarde.

- Presedintele CE si-a asumat negocierea intre statele membre, pentru a ajunge la o concluzie. Noi am inceput aceasta negociere. Stim grupurile care un punct de vedere comun pe PAC, grupurile care au un punct de vedere comun pe coeziune.

Basescu: Avem nevoie de aliati

- Interesul Romaniei este sa negocieze bugetul. Daca plecam cu ideea de veto si il si anuntam, suntem in afara negocierilor. Nu ne mai cauta nimeni. Vom vedea la urma daca ne asumam vetoul sau nu. Avem nevoie de aliati. Nu numai noi avem nevoie de aliati si altii au nevoie de aliati, iar Romania, ca a saptea tara ca marime, are capacitatea de negociere.

- Sustin ca interesul Romaniei este sa negocieze si nu sa plece de la Bucuresti cu ideea de veto. Fortarea pe amenintarea "daca nu este ca noi, utilizam veto", arata incapacitatea de negociere. Romania nu a fost in aceasta situatie pana acum, in incapacitatea de a-si sustine punctele de vedere.

Basescu: Singularizarea este cea mai mare greseala pe care o poate face un stat

- La Bruxelles trebuie sa gasim un compromis care sa ne lase uniti. Riscul sa fim dezbinati este major, daca nu plecam pe ideea ca acolo trebuie sa gasim un compromis. Toata UE se afla in criza economica, singularizarea este marea eroare pe care o poate face un stat beneficiar. Cei care spun ca este bine sa punem un veto, ii rog sa faca socotelile: cat pierdem daca punem un veto si nu se ajunge la un compromis legat de buget.

- In ceea ce priveste vetoul, vreau sa stiti ca o singura data am dat mandat de utilizare a vetoului in opt ani, dar niciodata in Consiliul European. Nu a fost cea mai placuta experienta. Va poate povesti Cristian Diaconescu. Era vorba de acel acord al Romaniei cu Serbia, cu privire la minoritati.

Nimeni nu este multumit de bugetul propus de presedintele Comisiei Europene

- Este un moment dificil: nimeni nu este multumit de propunerea de buget a lui Van Rompuy. As fi considerat ca nu mi-am facut atributiile, daca as fi pasat sarcina primului ministru, care nu are decat calitatea de delegat. Pot servi interesele Romaniei mult mai bine decat ar putea sa o faca Victor Ponta. Niciodata nu o sa fug de exercitarea atributiilor constitutionale, pentru a-mi proteja pielea. Cunosc responsabilitatea uriasa pe care o am.

Basescu: Premierul sa aiba grija la declaratii pentru ca suntem in plin proces de negociere

- Am raspunderea constitutionala sa gasesc solutii negociate, sa contribui la realizarea unui compromis care sa satisfaca si sa previna situatia de veto. Nu se poate merge pe aceasta idee, daca esti responsabil, mai ales din postura de stat beneficiar.

- Fac publica o rugaminte catre primul ministru: sa aiba in atentie faptul ca sunt in plin proces de negociere si semnalele divergente pot crea confuzie care va fi in defavoarea noastra. Atunci cand se constata semnale divergente intre primul ministru si presedinte, membrii Consiliului vor avea dubii legate de reactia Romaniei dupa Consiliu.

- Ar fi extrem de productiv, daca nu mai auzim declaratii: se reia finantarea. Abia ieri a venit auditul pe POSDRU. Sper ca auditul sa fie bun si sa reia finantarea. Daca ar trimite informatii legate de programele recent suspendate, daca astazi, maine ar pleca aceste raspunsuri cu argumente, m-ar ajuta in a obtine compromisul de care avem nevoie prin credibilizarea Romaniei.

Basescu: Nu am datorii la niciun lider european

- As vrea sa mai fac o mentiune. Se vehiculeaza ideea: presedintele are datorii la cei care l-au sustinut in vara. Nu am nicio datorie fata de nimeni. Nimeni nu l-a sustinut pe Traian Basescu. Au sustinut statul de drept in Romania.

- Eu am o singura misiune, sa apar interesele Romaniei in context european. in lumina tratatelor. in litera si spiritul lor si daca este posibil. din unghiul a ceea ce vrem sa construim in Europa: mai multa convergenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Basescu declaratii buget Romania, #Basescu declaratii fonduri, #fonduri UE Basescu , #Economie politica