Banii negri pun stapanire pe economia globala? Vezi cum sta Romania

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 18:41
4854 citiri
Banii negri pun stapanire pe economia globala? Vezi cum sta Romania

Economia bazata pe bani negri inregistreaza ritmuri accelerate de crestere pe fondul crizei economice prelungite. In 2009, jumatate dintre muncitorii din intreaga lume erau platiti cu bani negri.

Fluxurile ilicite din Romania catre alte state plaseaza tara noastra pe locul 34 in lume, cu o medie anuala de 3,6 miliarde de dolari, potrivit unui raport anual publicat anul trecut de firma de cercetare Global Financial Integrity.

Pana in 2020, economia din umbra va angaja si plati cu bani negri doua treimi din totalul muncitorilor lumii, arata un raport emis de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Potrivit unui studiu al FMI, piata neagra sau economia informala "include nu numai activitatile ilegale dar si venitul neraportat rezultat din producerea de bunuri si servicii".

Iata cateva dintre consecintele serioase ale ritmului de crestere a economiei informale, potrivit Business Insider.

Cresterea pietei banilor negri poate declansa un cerc vicios: tranzactiile din economia neagra nu sunt impozitate, ducand la o scadere a veniturilor la stat provenite din taxe si impozite. Daca nu strang destui bani, guvernele se vad nevoite sa creasca nivelul de impozitare, incurajand si mai mult intrarea afacerilor in partea intunecata a economiei.

De altfel, tocmai acest segment al economiei, unde banii negri fac legea, duce la alcatuirea unor statistici oficiale inexacte, cum ar fi cele referitoare la rata somajului, venitul, consumul, si alti indicatori macroeconomici. Politicile cladite si deciziile luate pe baza acestor statistici au sanse sporite de esec.

In cele din urma, o piata neagra in continua crestere ofera motive serioase, sub forma unor salarii mai mari in comparatie cu cele din economia alba, pentru ca muncitorii sa o ia in seama.

Potrivit unei estimari facuta de jurnalistii de la BusinessWeek, in fiecare an, guvernul american scapa printre degete 1.200 miliarde de dolari, care intra in partea intunecata a economiei.

De fapt, evolutia banilor negri este una din cauzele care au dus la acutizarea crizei euro. Potrivit OCDE, Grecia si Italia au avut unele dintre cele mai mari economii informale, ce s-au situat intre 27 si 30% din PIB, in perioada 1999-2001.

Ultima cifra prezentata arata ca in Romania, valoarea evaziunii fiscale este de 10% din PIB, asta insemnand 12 miliarde de euro.

Avocatul Gabriel Biris declara intr-un interviu pentru Business 24 ca cei mai multi bani se pierd la produsele accizabile, unde frauda este combinata - accize plus TVA.

De asemenea, doua sectoare contaminate de evaziune sunt reprezentate de comertul cu produse agricole si micul comert - serviciile. Cu toate acestea exista si zone in care evaziunea fiscala este zero: la utilitati, hipermarketuri si supermarketuri si mall-uri.

Potrivit consultantului Ionel Blanculescu, Romania se ridica la nivelul Greciei in ceea ce priveste evaziunea fiscala.

"La noi toate circuitele sunt descoperite. Pe Marea Neagra se face evaziune, pe Dunare, prin aer, peste tot. Din acest motiv pierdem miliarde de euro. Sectoarele unde se face cea mai mare evaziune fiscala sunt: produse petroliere, tigari, cafea, bauturi alcoolice, operatiuni de import-export, comert cu lemn, comert cu metale.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al CONPIROM, Dan Matei Agathon spune ca valoarea evaziunii fiscale in Romania este de 30% din PIB. In opinia acestuia, atata timp cat accizele si taxele depasesc pretul de productie al unui pachet de tigari, va exista contrabanda cu tigari in Romania.

"Anul trecut, contrabanda cu tigari reprezenta peste 1 miliard de euro, ceea ce este extraordinar de mult", declara Dan Matei Agathon intr-un interviu Business24.

In opinia acestuia, solutia pentru Romania ar fi fost aducerea in vamile romanesti a unor vamesi straini din UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie subterana, #bani negri, #piata neagra, #raport OCDE bani negri, #evaziune fiscala, #contrabanda tigari romania , #Economie politica