Adevarata miza a discutiilor despre bugetul UE

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 18:08
1804 citiri
Adevarata miza a discutiilor despre bugetul UE

Desi, teoretic, liderii europeni pot sa ajunga la o decizie privind Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2014 - 2020 pana in primavara lui 2013, dezacordul acestora poate avea consecinte serioase asupra derularii programelor europene din perioada 2014 - 2020.

Practic, sunt necesare intre 12 si 18 luni pentru a cadea de acord asupra temeiurilor juridice ce stau la baza tuturor programelor si proiectelor multianuale prevazute in CFM, in domenii precum cercetarea, educatia, coeziunea, ajutorul pentru dezvoltare, politica de vecinatate etc.

Pentru ca aceste programe sa poata incepe in ianuarie 2014, trebuie sa se ajunga la un acord politic privind plafonul CFM cu cel tarziu un an si jumatate inainte de intrarea in vigoare a cadrului, se precizeaza pe site-ul Uniunii Europene, iar acest termen este deja depasit.

Summitul UE incepe joi. Luptele pentru bugetul UE incep in culise LIVE TEXT

Mai mult, acordul politic va trebui sa fie transpus intr-un regulament al Consiliului care necesita aprobarea Parlamentului European, iar in acest moment Parlamentul si Consiliul intampina probleme semnificative in a ajunge la un acord cu privire la stabilirea unui buget detaliat pentru 2013 si rectificarea bugetara pe 2012.

Aceste slabiciuni ale sistemului european vor fi remarcate, cel mai probabil, si de pietele financiare din regiune.

"Va fi mai degraba insa vorba doar de cateva zile de ingrijorare pe piete, deoarece pana la urma o solutie se va gasi, chiar daca mai tarziu", a apreciat analistul financiar Constantin Rudnitchi pentru Business24.

Care vor fi urmatorii pasi in cazul esecului acestui summit?

In cazul in care Consiliul European nu va ajunge la un acord la summit-ul din 22 - 23 noiembrie, se vor continua negocierile, iar Consiliul va decide cand se vor organiza aceste intalniri.

Consiliul European mai are planificate intalniri in decembrie, februarie si martie.

In cazul in care nu se ajunge la un acord inainte de sfarsitul anului 2013, plafoanele pentru 2013 vor fi prelungite pana in 2014 si ajustate cu 2 % pentru a tine seama de inflatie.

Tratatul pe baza caruia functioneaza UE prevede, de asemenea, extinderea "celorlalte dispozitii" care corespund ultimului an al cadrului financiar. Aceasta inseamna ca toate dispozitiile referitoare la adaptari si revizuiri ale cadrului financiar si la instrumentele din afara cadrului financiar vor fi prelungite.

Chiar daca se va ajunge la un acord cu privire la CFM, Parlamentul European va trebui sa adopte sau nu intreaga propunere a Consiliului.

Deoarece Parlamentul European isi stabileste singur agenda, nu exista un termen limita din acest punct de vedere.

Atunci cand Consiliul si PE vor ajunge la un acord general, vor putea incepe negocierile referitoare la politicile sectoriale si la bazele legale ale diferitelor programe.

Acestea dureaza, in general, in jur de un an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord summit UE, #acord buget UE, #acord cadru financiar multianual, #negocieri buget UE, #negocieri Consiliu Parlament Europa , #Economie politica